Jump to content

7 dolog, az útlevelek izgalmas világából

2020. 06. 11. 04:06

Honnan származik az első, melyik ország útlevele éri a „legtöbbet” és miért van az elnököknek speciális útlevele?

Az útlevél kétség kívül az egyik legfontosabb eszköze, ha határokon átívelő ügyeinket intéznénk egy olyan országban, ahol nem lehet csak úgy személyivel átslisszolni a határon. Erre már a XV. században is rájöttek, ugyanis az első útlevelet akkor állították ki, az Egyesült Királyságban, V. Henrik király uralkodása alatt. A többi? Már csak történelem, de lássuk a legizgalmasabb mozzanatait!

A leghatalmasabb útlevél

Kétségtelenül a németeké. A tavalyi hónapban készült legfrissebb felmérés szerint még mindig németországi útlevélre vágynak a legtöbben, míg britre csak 8-ból 3-man. A Henley&Partners rangsorolása szerint egy német útlevéllel 176 országba utazhatunk a 218-ból, míg a brittel csak 173-ba.

A legkevéssé vágyott

Talán nem kell sok logika hozzá, hogy az ember kitalálja. Jelenleg a világ „legértéktelenebb” útlevele a szíreké. A szír, pakisztáni, afganisztáni és iraki polgárok kevesebb, mint 30 országba kaphatnak bebocsátást szabadon.

Az izraeli útlevél 16 országban nem elfogadható

Hiába érvényes, Szíria, Szudán, Irán, Irak, Jemen zárva tartja az izraeli utazók előtt a határt, akárcsak Algéria, Banglades, Kuvait, Malajzia, az Egyesült Arab Emírségek, és még hosszasan lehetne sorolni a régiókat. Viszont az irakiak nem csak más, hanem saját országuk vezetői által is tiltva vannak bizonyos területektől. Nem utazhatnak Szomáliába, Afganisztánba, Irakba, Pakisztánba, Líbiába, Libanonba, Szudánba, Szíriába és Jemenbe se.

Örmények és Azerbajdzsán

Az örmények nem léphetik át Azerbajdzsán határát. Ami annyiból gond, hogy gyakorlatilag a szomszédba se mehetnek át, ha épp kedvük tartja. Ez épp olyan, mintha mi nem mehetnénk át a szlovákokhoz, ha épp Esztergomnál járunk. A tiltás oka a két ország közti konfliktus. Érdekesség viszont, hogy az azerbajdzsániak átmehetnek az örményekhez az útlevelükkel.

A színe meghatároz

Az útlevél színe nem csak magát a kibocsátó országot, annak vallását, vagy hagyomány követését határozza meg, hanem polgárait is. Az útlevél színe ugyanis több mindent elárul a szakavatott szemnek, mint gondolnánk. Kíváncsi vagy mit? Kattints ide!

Fénykép az útlevélben

Nagyon sokáig nem volt szükséges a brit útlevelekhez fényképet csináltatni. A felismerhetőség és nyomon követhetőség jegyében született meg valahol az I. Világháború környékén az útlevélbe ragasztott portré fotó, ami onnantól kezdve világszerte szükségessé vált.

Az a bizonyos elnöki útlevél

Az elnöki, más néven diplomata útlevél igazi kiváltság. Az elnök maga, illetve családtagjai és néhány kiválasztott szerencsés birtokolhatja csak a VIP kiszolgálásra, csomó prémium dologra, és vízummentes belépésre jogsító diplomata útlevelet.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)