Jump to content

3+1 érdekes dolog az orchideákról!

2021. 06. 29. 17:32

Az orchideák igen titokzatosak, még mindig vannak olyan érdekességek, amelyekről eddig talán nem is hallottunk...

Az orchideák fokozatosan lopakodtak be szíveinkbe és otthonaikba. Néhány évvel ezelőtt világuk egy nagy ismeretlen volt számunkra, mára azonban ezek a különleges virágok a kedvenceinkké váltak. Tanulmányoztuk őket, minden gondozással kapcsolatos tanácsot elolvastunk és megfogadtunk, hogy virágaink a lehető leghosszabb időn át díszítsék otthonainkat. Az orchideák azonban így is titokzatosak, még mindig vannak olyan érdekességek, amelyekről eddig talán nem is hallottunk.

1. Az orchidea, mely sosem látott napot

Ez a különleges ausztráliai orchidea a föld alatt él. A növényt 1928-ban fedezték fel, amikor is Jack Trott tanulmányozni kezdte a földben található és édes illatot árasztó apró repedést. Mikor Jack megkaparta a talaj felszínét, egy apró fehér virágot vélt felfedezni, mely a föld alatt nőtt. Egy teljesen új orchideafajtát fedezett fel, mely a Rhizanthella nevet kapta.  Ez a növény nem képes a napenergia felvételére. A Melaleuca uncinata nevezetű bokor gyökérzetén él szimbiózisban a Thanatephorus Gardner nevű gombával. Hogy az orchidea beporzása megtörténjen, a virága részben a talaj felszínére tör, majd édes illatával próbálja odacsalogatni a rovarokat.

2. Az orchidea, melynek termését mi is fogyasztjuk

Tudtad, hogy a vanília (Vanilla planifolia), amelynek termését – a jól ismert vaníliarudat – mi is fogyasztjuk, az orchideafélék közé tartozik? Az aztékok már több mint ezer évvel ezelőtt ismerték, és kedvenc csokoládéitaluk ízesítésére használták. Bizony, míg egyes orchideáknak kellemes az illatuk, ilyen pl. a vanília, más orchidea fajták borzasztó bűzt árasztanak, hogy legyek porozzák be őket. Néhány Közép-amerikai orchidea magja pedig kábítószerként hat az emberekre.

3. Az orchidea, mely éjjel virít

A tudósok ezt a rendkívüli orchideát Új-Britannia szigetén fedezték fel, mely Pápua Új-Guinea része. A fajta a Bulbophyllum nocturnum nevet kapta és érdekessége, hogy virágai éjjel virítanak és reggelre elhervadnak. A tudósok ezen folyamatot megfejteni még nem tudták. Feltételezik, hogy a virágot az éjjel röpködő rovarok porozzák be, melyek az orchideát azzal a gombafélével keverik össze, melybe a tojásaikat szokták rakni.

+1. Az orchidea, melynek megfelelő gondoskodásra van szüksége

Az orchidea csodás virág, melyet általában virágba borulva vásárolunk vagy kapunk ajándékba. Azt szeretnénk, hogy újravirágozzon, ezért minden gondozással kapcsolatos tanácsot elolvasunk és megfogadunk.

Tudjuk, hogy az orchidea gyökérzetének szellős ültetőközegre van szüksége. Az Orchidea földek ezért különlegesek: legtöbbször fakéreg, mediterrán fenyőkéreg és kókuszdióhéj keverékei. Biztosítják az orchidea gyökereinek a szellős közeget, a talaj nem ázik át, így nem áll fel a gyökerek rothadásának veszélye.

Az orchideáknak a gazdag virágzáshoz tápanyagokra van szükségük. A táprudak az alapvető és szükséges tápanyagokat tartalmazzák. Alkalmazásukkal biztosítjuk a növények hosszan tartó és kiegyensúlyozott táplálását 2 hónapon át, elősegítik az orchideák gazdag virágzását és egészséges növekedését.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu;tizeslista.co.hu;oazis.hu | Kép: pixabay.com)