Jump to content

A tíz legnépszerűbb kutyafajta

2021. 06. 14. 14:22

Az American Kennel Club (AKC) összeállította top tízes ranglistáját a legkedveltebb négylábú házi kedvencekről. A labradorok uralmát immáron két és fél évtizede nem sikerült megtörni, de a feltörekvő újoncok közt találkozhatunk néhány meglepetés fajtával. Kutyatartók, füleket hegyezni, ezek voltak két éve a legkeresettebb ebek.

1. Labrador retriever

A barátságosnak és közepesen aktívnak betudható fajta az AKC listáján immáron 28. éve listavezető. A sokoldalú, fogékony ebek nem véletlenül váltak a kedvelt családi kutyává: türelmük és játékosságuk mindenkit levesz a lábáról. 

2. Németjuhász

Nemcsak külföldön, de itthon is reneszánszát éli a fajta. A megbízható, okos és könnyen tanítható németjuhászok gyakran tartoznak a rendőrség kötelékébe, ugyanakkor egyre többször találkozni velük kiállításokon vagy obedience versenyeken. 

3. Golden Retrievers

Ez az intelligens, barátságos fajta alapvetően a lista “filmsztárja”, a Full House, az Air Bud és a Homeward Bound főszerepeivel egy életre belopta magát a nézők szívébe. 

4. Francia bulldog

Évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a bullok minden pozitív jellemvonását hordozó ebek, akik a lista élmezőnyébe is belefértek. A nagy személyiséggel megáldott frenchie-k ideális társ azoknak, akik nem nagy mozgásigényű, ám karakán kutyával osztanák meg a mindennapjukat. 

5. Bulldog

Szintén a bulltype-ok családjába tartozó bulldog került a lista középmezőnybe. Mondhatni elnöki választás, Calvin Coolidge és Warren Harding is ezt a méltóságteljes, bátor fajtát választotta maga mellé. 

6. Beagels 

Hangos, kíváncsi, ugyanakkor vidám természettel vannak megáldva. Az orruk gyakran bajba sodorja őket, mert ha szagot fognak, akkor bizony olajra lépnek!

7. Uszkár

Szépek, okosak, megjelenésük pedig jellegzetes, ezer kutya közül kiszúrni őket. Normál, miniatűr és toy-méretben létezik a fajta, amit rendkívül intelligensnek tartanak. 

8. Rottweilers

Marcona megjelenésük ellenére szelíd óriások. Következetes, szigorú gazdára van szükségük, a kellő fegyelem és szabályok felállítása és betartatása mellett azonban igazi ölebek. 

9. Német rövidszőrű vizsla

Gyakorlatilag négy lábon járó GPS-ként is nevezhetnék az erős vadászösztönnel megáldott, intelligens, jó orrú vizslákat. A vadászok első számú társa a lista kilencedik helyét szerezte meg. 

10. Yorkshire terrier

A cuki kinézetű, plüss kutyának is beillő Yorkik valójában temperamentumos kis jószágok. Terrierek, így nekik is erős kezű gazdára van szükségük, apró termetük ellenére. 

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)