Jump to content

10 tipp az örömteli autózásért 1.rész

2018. 10. 26. 03:00

Ingázás a munkahelyre. Utazás a nagyszülőkhöz. Hétvégi kirándulás. Nyaralás. Mind olyan alkalmak, amikor sok időt töltünk az autóban. És minél hosszabb távra utazunk, annál kisebbnek érezhetjük az autónkat. Ismerős a helyzet, amikor a lábaink alatt is csomagok vannak, s hiába próbálunk minden eshetőségre felkészülni, mégis előfordul, hogy az aksi a legváratlanabb pillanatban merül le, vagy a legrosszabbkor lesz defektes a gumi?

Sokszor esünk abba a hibába az utazások során, hogy biztos, ami biztos alapon mindent magunkkal viszünk, ami a kezünk ügyébe akad, és amikről aztán kiderül, hogy feleslegesen cipeltük magunkkal. Nem is gondolnánk, hogy ha a dolgok egy részét az utazás idejére mellőznénk, jobban tudnánk magára az utazásra és az ottlét élményére koncentrálni. A megújult Shell ClubSmart hűségprogram és Lupui Iza, minimalista coach összegyűjtött 10 hasznos tippet, amelyek segítségével az utazásunk nem csak egyszerűbb, de egyben örömtelibb lehet.

  1. Gondoljuk át előre

Nyugodtabban indulhatunk útnak, s magabiztosabbak vagyunk a kormány mögött, ha indulás előtt átgondoljuk, hova megyünk, hogy jutunk el oda, közben hol állunk meg pihenni, tankolni, és mit kell magunkkal vinni az utazásra. Hosszabb utazások alkalmával a különböző listák és útitervek készítése sokat segíthet abban, hogy a lényegre koncentrálhassunk.

  1. Ellenőriztessük át az autót

Hosszabb utazások előtt érdemes elvinni az autót egy alapos ellenőrzésre, de a hétköznapokban is ügyeljünk arra, hogy megfelelő legyen a motorolajszint, a guminyomás és legyen szélvédőmosó folyadék a tartályban – ezekben például akár a benzinkúton is kérhetünk segítséget. A fényszórók és féklámpák állapotát is szükséges ellenőrizni illetve előírás, hogy minden autóban legyen elsősegélydoboz és láthatósági mellény.

  1. Takarítsuk ki

Hajlamosak vagyunk az autónkat második otthonunkként kezelni, és rengeteg mindent felhalmozni benne, amiket többnyire csak utaztatunk, de nem használunk. Időnként tegyünk rendet az autóban, pakoljunk ki mindent, főleg a kiürült ételes és italos dobozokat, takarítsuk ki és mossuk le. Rendezett autóban az utazás is kellemesebb, hosszabb út alkalmával pedig a pakolást is megkönnyíti, ha nincs benne semmi felesleges.

  1. Biztosítsuk be magunkat

Egy alapos ellenőrzés után joggal várhatnánk el, hogy ne történjenek kellemetlen meglepetések, mint egy defekt vagy egy lemerült akkumulátor, de erre nincs garancia, bármikor megeshet. Ilyen helyzetben segítséget nyújthat a ClubSmart Program új autósegély-szolgáltatása, amely leveszi vállunkról ezt a terhet.

  1. Ne pakoljuk mindenáron tele

Nyilvánvaló, hogy ha van még benne hely, akkor bepakoljuk azt is, amit eredetileg nem terveztünk magunkkal vinni, mert megszólal belül egy hang, ami azt mondja, hogy „kellhet”, mi pedig hallgatunk rá, és addig pakolunk, amíg tele nem lesz. Higgyük el, hogy teljesen normális, ha nincs tele a csomagtartó.  

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)