Jump to content

15 magyar nevezetesség, amit látnod kell - 1.rész

2018. 03. 25. 11:12

Kőszeg, Hollókő, Tihany, Veszprém, Badacsony - csak egy pár település azok közül, amit feltétlenül látnod kell!

1. Hollókő:

Magyarország egyetlen UNESCO Világörökségi listán (1987) szereplő falva a XVII-XVIII. században nyerte el ma is látható jellegét. A Nógrád megyei palóc falu a tradicionális építészetet, és a XX. századot megelőző paraszti életet mutatja be anélkül, hogy a falu szabadtéri múzeummá vált volna.

2. Őrség:

A hazánk nyugati határvidékén fekvő Őrség elsősorban természeti és néprajzi tájegység, mely látnivalókban, természeti kincsekben, a történelmi múltat idéző, kulturális és szakrális értékekben gazdag.

Jellemzője a szeres településszerkezet - átmenet a csoportos és szórványtelepülés között -, és a házak építőanyaga, a fa. A legszebb őrségi falvak közé tartozik Hegyhátszentjakab és Szalafő. Koraközépkori templomok, haranglábak, néprajzi múzeum és izgalmas programok várják az ide érkezőket.

3. A villányi borvidék:

Villány az egyik legfejlettebb bortermelő vidékünk, 2100 hektáron terül el. Magyarország legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú, száraz nyarakkal és tenyészidővel. A borvidék két település körül alakult ki: Villány a tüzes vörösborairól, míg Siklós a fehérborairól nevezetes.

Villány 1987-ben a megtisztelő Szőlő és Bor Városa címet kapta a nemzetközi zsűritől. Hasonlóan gyönyörű tájban gyönyörködhetünk a tokaji borvidék esetében is, amely 2002 óta az UNESCO Világörökségi védelme alatt áll.

4. Esztergom:

A Duna kanyarulatában fekvő város Esztergom igazán festői képet nyújt a panorámáját megkoronázó bazilikával. Az esztergomi érsek székvárosaként a Római Katolikus Egyház magyarországi központja.

Világviszonylatban is kiemelkedő egyházi gyűjteménnyel rendelkezik, 1242-ig a tatárjárásig az ország egyik fővárosa volt Székesfehérvár mellett. Az Esztergomi Bazilika mellett a középkori vár, a prímási palota, a műemléki védelem alatt álló belváros, az Ószeminárium, a Sötétkapu, a Víziváros török kori emlékei érdemelnek még említést.

5. Sopron:

Civitas Fidelissima, azaz a leghűségesebb város: a nyugati, osztrák határ mellett fekvő Sopron 1921-ben, a Trianoni Békediktátum utáni szavazáson Magyarországot választotta.

A középkori, barokk hangulatú város számtalan történelmi és építészettörténeti nevezetességgel büszkélkedik: ilyenek a Belváros, a Tűztorony, a Kecske-templom, a kolostor épületében található Káptalan-Terem, a Storno-ház (itt lakott Liszt Ferenc is), a Fabricius-ház, a “Két Mór” ház, a Gambrinus-ház vagy a Patikamúzeum, hogy csak a legnevesebbeket említsük. Persze Sopron hangulata önmagában is említést érdemel.

(Forrás: utazom.com)