Jump to content

10 dolog, ami mindig legyen az autódban

2018. 03. 13. 11:20

Ha nem csak a boltba szaladunk el vagy a szomszéd településre, akkor nem árt, ha ez a tíz dolog bent van az autóban, így nem érhet minket túl sok meglepetés.

Hosszabb útra indulva vannak olyan apróságok, amiket az autóban tartva sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Egyik sem különleges és nem is költséges, vagy éppen trükkös kiegészítő, mégis mindnek hasznát vehetjük, ha szorult helyzetbe kerülünk.

Keréknyomás-ellenőrző – Bár az újabb autók extrái között általában ott van a műszerfalról is ellenőrizhető keréknyomás, azért nem árt, ha a jó öreg, megbízhatóan működő analóg eszközt is magunknál tartjuk.

Telefontöltő – Ha vészhelyzetbe kerülünk, az első dolog, hogy telefonon segítséget kérünk, ezért nem hátrány, ha nincs lemerülve a készülék. Ezzel a szivargyújtós egységgel akár két telefont is tölthetünk egyszerre. Az USB-kábelt se felejtsd el betenni.

Dobozos Orbit – Rágózni nemcsak azért jó, mert visszaállítja a PH-értéket a szádban, hanem például ha fáradt vagy vezetés közben, a mentol kicsit felfrissít és a rágás is ébren tart egy darabig. De ne feledd, ha már nagyon nem bírod, inkább állj félre, és pihenj 20 percet. Plusz ha a doboz kiürült, simán használhatod kerékanyák tárolására.

Ablaktörő és biztonsági öv vágó – Soha ne legyen szükség rá, de ha az életünk múlik azon, milyen gyorsan tudunk menekülni az autóból, akkor sokat segíthet egy ilyen kulcscsomóra is helyezhető apróság.

Olaj – Amikor finoman jár a motor, és a kipufogó sem füstöl, mint egy gyárkémény, akkor feledkezünk el a megfelelő olajszintről. Hosszú úton, elhagyott mellékúton, autópálya-szakaszon pedig nem jó látvány, ha kigyullad az alacsony olajszintet jelző lámpa. Ilyenkor jól jön, ha a krízisládánk tartalmaz egy kis doboz olajat, amivel egy pihenőben félreállva is könnyedén orvosolhatjuk a kenőanyag hiányát.

Elsősegély felszerelés – Az alapkészleten túl olyan gyógyszerekkel, lázmérővel felszerelve, amelyekre bármikor szükség lehet.

Bikakábel – Csak akkor van esélyünk felvenni a harcot az otthontól messze lemerült akkumulátorral, ha bekészítettünk egy bikakábelt, és segítőkész autóstárs is akad a közelben. A kábel minőségére viszont mindig figyeljünk oda, a kutakon, bevásárlóközpontokban olcsón mért márkák könnyen csütörtököt mondhatnak vészhelyzetben.

Elemlámpa – Lehet, van már világító applikáció mobilra, de egy éjjel végrehajtott kerékcsere kényelmesebb, ha nem az okostelefonunkkal a szánkban kell végigcsinálnunk.

Jégkaparó – Azt hiszem, ezt nem kell ecsetelni, hogy miért szükséges télen az autóban tartani.

Takaró – Soha nem lehet tudni, hogy mikor üt be egy újabb március 15., és a behavazott autópályán vesztegelhetsz órákig, miközben fogytán az üzemanyag, a motor nem járhat folyamatosan. Ilyenkor bizony jó szolgálatot tehet egy takaró az autóban, és fittyet lehet hányni az “üljön át egy másik járműbe” SMS-re. A képen látható pokróc ráadásul szivargyújtós csatlakozón keresztül fűthető.

(Forrás: vezess.hu)