Jump to content

10 dolog, ami elszúrhatja a nyaralást

2017. 10. 25. 03:27

Ha már annyit vártál és spóroltál a Tökéletes Nyaralásra, nyilván nem szeretnéd, hogy a legapróbb dolog is beárnyékolja. Ehhez képest idén nyáron is sokan belefutottak az alábbi pontok valamelyikébe.

1. Ha lekésitek a gépet, vagy rossz csatlakozásra szálltok fel. Eleve ilyenkor órákat, sőt akár egy-két napot is csúszhat a megérkezés, de a be nem kalkulált többletköltségek és a sok bosszankodás azok, amik igazán nem hiányoznak ilyenkor az életedből.

2. Ha odaértek, és kiderül, hogy a szállásotok közel sem olyan, mint amilyet a hirdetésben ígértek. 50 helyett 1000 méterre van a vízparttól, „épp elromlott” a légkondi, panoráma helyett tűzfalra néz a szobátok, rusztikus helyett simán lepattant a szoba, és a többi váratlan meglepetés. Ilyenkor – ha elég pofátlan a különbség a beígért és valós szállás között –, akkor megéri a sarkotokra állni, és addig vitatkozni a tulajjal, amíg nem ad egy másik szobát. Vagy épp – ha olyan a környék, akkor egyszerűen másik szállás után nézni.

3. Ha a nagy lelkesedésedben, hogy megkóstoltok minden helyi jellegzetességet, első nap sikerül egy gyomorrontást beújítanotod. Egyrészt ez hazavágja az ember energiáját, és – miután már kimerészkedhetsz a mosdóból – a városnézés is csak félgőzzel megy, másrészt búcsút mondhatsz a további ínyenckedésnek meg kóstolgatásnak, mert kétszersülten élsz, amíg a többiek habzsidőzsiznek. Persze vannak az acélgyomrúak, akik bármit megehetnek a világ túlsó felén is random utcai árustól véve a gyanús kaját, a gyomruk akkor sem érzi meg…

4. Ha elromlik az idő: végig zuhog a horvát tengerparton, ahol a közelben épp nincs semmilyen más szórakozási lehetőség, múzeum meg társaik, és a szobátokban kell gubbasztanotok egész nap. Vagy épp városnézést terveztek, és akkor dől meg az összes melegrekord, amikor egész nap Róma belvárosában, az aszfalton vonszoljátok magatokat a tűző napon.

5. Ha meglopnak menetközben. Ha nem vigyáztok eléggé az értékeitekre, akkor bizony játszi könnyedséggel lába kélhet az értékeiteknek és az irataitoknak. Eleve érdemes biztos helyen tartani az értékeiteket, ahonnan nem lophatják ki észrevétlen a pénztárcátokat, vagy épp nem kaphatják le a vállatokról az egész retikült. És alap, de ne hagyjátok semmiteket se őrizetlenül, azzal a feltételezéssel menve el a vendéglőben mosdóba, hogy azok a rokonszenves idegenek úgyse viszik el addig a kamerádat.

6. Ha dolgoznod kell nyaralás közben. Vannak olyan szituációk, amikor nem tudod azt mondani a főnöködnek / üzleti partnerednek / ügyfelednek, hogy „bocs, de most nyaralok, felejtsetek el két hétre!”, hanem kétségbeesetten küzdesz a helyi wifivel, és nagyban emailezel, míg a család többi része önfeledten pancsizik a tengerben.

7. Ha pont akkor nem lehet látogatni egy nagy látványosságot, ami az adott helynek a legfőbb turisztikai attrakciója. Ha például ezer éve szeretnéd megnézni élőben az Utolsó vacsorát, már két hónappal előre lefoglaltad online a jegyedet, nagy lelkesen odamész a helyszínre, és… bocsi, váratlan elektronikai meghibásodás miatt az egész le van zárva, egész héten.

8. Ha folyamatosan aggódtok a betörők miatt. Ugyanis nem meglepő módon a nyaraló szezon a betörők számára is ünnep, amikor rengetegen itthagyják napokra-hetekre az otthonukat őrizetlenül. Kevéssé köztudott, hogy a tolvajok leginkább az ablakoknál és a teraszajtóknál kísérelnek meg bejutni, mert azok – sokszor a hátsó kert felől vagy a lombok takarásában – kevésbé keltik fel a szomszédság figyelmét, mintha a főbejáratot feszegetnék. Legfőképpen betörésbiztos ajtókkal és ablakokkal zárhatjuk ki őket, amire jó példák az Inoutic Arcade ajtók és a Prestige ablakok, amikkel – megfelelő kialakítás esetén – a betörések 85 százaléka elhárítható. Így nem kell arra hazaérnetek, hogy az otthonotok ki van pakolva és fel van forgatva.

9. Ha összevesztek a pároddal. Murphy törvénye, hogy ilyenkor jobban kijönnek a hétköznapokban megbúvó párkapcsolati feszkók, mert egyrészt több időt töltötök összezárva, másrészt közösen megoldandó kihívások elé néztek, ami kicsúcsosodhat egy fejhangon rikoltott „Nyilván nem tudsz eligazodni a térképen, ha a saját életedben sem tudsz, te anyaszomorító!” monológban. Ilyenkor a legjobb megoldás beülni egy hangulatos teraszra, és kiszusszanni az utazással járó izgalmakat egy pohár sangria mellett – hidd el, 10 perc múlva már nem feltétlenül akarod emiatt beadni a válópert.

10. Ha minden sokkal drágább, mint ahogy azt te tudtad, ezért az előzetesen beköltségvetett költőpénzed nem igazán elég arra, hogy gondtalanul töltsd a nyaralásodat. Ehelyett azon matekozol, hogy ha holnap is szeletelt kenyeret esztek margarinnal, akkor meg tudod még venni azt a nagyon szép hűtőmágnest örök emlékül.

(Forrás: tizdolog.hu)