Jump to content

5 elbűvölő szépségű őszi kirándulóhely

2017. 08. 21. 08:45

Harsányan tobzódó színei miatt talán az ősz a legszebb évszak. Mozduljatok ki otthonról, mi pedig elmondjuk, hová menjetek.

Használjátok ki a kellemes őszi időt, és amikor csak tehetitek, sétáljatok, kiránduljatok. Hazánk bővelkedik titokzatos, lenyűgöző helyekben, amelyekre egyre többen vagytok kíváncsiak. Ezekből ajánlunk most ötöt. Higyétek el, nem volt könnyű a választás!

1. Lillafüred-Miskolc

Hogy mi mindent láthattok itt? A ma már Miskolchoz tartozó hely a város legmagasabb pontja. A Garadna-völgyben két patak összefolyásánál alakult ki egy természetes tó, ezt a 19. században visszaduzzasztották. Önmagában a tó és a környező táj is elegendő látványt nyújt. A Hámori-tó partján az 1920-as években épült, valóban impozáns Palota Szálló fogad benneteket. A szálló környékén teraszos függőkertben sétálhattok, és gyönyörködhetek a 20 méteres vízesésben - ez egyébként hazánk legmagasabb vízesése. Ha ez még nem volna elég, a barlangrendszer és a kisvasút egészen biztosan tetszeni fog.

TIPP: az Anna-barlangtól sétáljatok végig a tanösvényen.

2. Mártély, Csongrád megye

A Hódmezővásárhelyi járás egyik kultikus kirándulóhelye, nem létezik olyan évszak, amikor ne élvezhetnétek a szépségét. Árpád-kori település, a környéken halászat folyt. I. István király adományozta a zalavári apátságnak. Érdekessége a kézi erővel megépített 3500 km hosszú gátrendszer és a 170 km hosszú folyómeder kialakítása a Holt Tiszánál. A Mártélyi Tájvédelmi Körzet leginkább látogatott része az északi üdülőterület az Ányás-szigetnél.

TIPP: Szálljatok vízre! Csónakban vagy kenuban ülve élvezzétek a táj szépségét!

3. Szarvasi Arborétum

A Körös partján épült városban a Pepi-kertként is emlegetett park igen nagy népszerűségnek örvend - Szarvas amúgy bővelkedik látnivalókban. Története a 19. századra nyúlik vissza. A Békés vármegyében élő Harruckern báró egyik unokáját vette feleségül az olasz Bolza Péter tábornok. Fiuk Bolza József gróf (becenevén Pepi) Batthyány Annával házasodott össze, és ők kezdték el egy park kialakítását. Unokaöccsük, Bolza Pál folytatta a munkát a Körösök szabályozása után. Nagyobb telepítéseket a 19. században végeztek. 1600 fa- és cserjefajta található az Arborétumban, nagy részük lombhullató, részben ennek köszönhető, hogy ősszel káprázatos látványt nyújt a park.

TIPP: Ha a lehető legnagyobb csendben közlekedtek és letáboroztok egy fix helyre, sünöket, őzeket, nyulakat is láthattok.

4. Szentgotthárd-Máriaújfalu, Hársas-tó

Az ország legnyugatabbra fekvő városa Szentgotthárd, nevét egy szentté avatott bencés apátról kapta. III. Béla francia szerzeteseknek adományozott itt egy területet, az apátsági major vált a későbbi település egyik magjává. Mai városképe a 18. században alakult ki. Szentgotthárd híres szülöttei közé tartozik Széll Kálmán és Csákányi László. A Szentgotthárdhoz tartozó Máriaújfalun keresztül közelíthetjük meg a békés kis völgyben fekvő tavat. 700 méter hosszú és legszélesebb pontján 200 méter széles. Az 1980-as években keletkezett, amikor a gátat emeltek, hogy a környező településeket megvédjék a nagy esők idején a dombokról lefolyó esővíztől. Kialakult a tó, amelyet gyorsan birtokba vettek a horgászok és a kirándulók. Barátságos, kellemes hely.

TIPP: Sétáljátok körbe a tavat!

5. Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

"Vácrátóti Botanikus Kert: a 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány. 27 hektáron." Ezeket a szavakat csak megerősíteni tudjuk. A tórendszer, a vízimalom vagy a műemlék jellegű épületek csak ráerőítenek a színpompás park látványára.

TIPP: Október végéig látogathatjátok az üvegházakat. Mindenképpen ugorjatok be!

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)