Jump to content

10 múzeum, ahova el kell látogatnod - 2.rész

2017. 07. 16. 09:52

Bármerre is vigyen utad, biztos találsz olyan múzeumot, mely kedvedre való. De ezeken a helyeken mindenképp fordulj meg legalább egyszer.

Prado, Madrid

Nem véletlenül emlegetik a világ egyik legjobb múzeumaként a spanyol Pradot, melynek állandó tárlata lényegében az emberiség mindenkori festészetének gerincét adó művészek alkotásaiból áll. Velázquez, El Greco, Goya, Bosch, Rubens és sorolhatnánk. Feltétlenül a bakancslistán a helye.

The Hermitage, Szentpétervár

Egy nap jócskán kevés ahhoz, hogy az ember végigjárja Oroszország legfényesebb múzeumának összes termét. A pétervári Hermitage leghíresebb kincsei közt eredeti Leonardo da Vinci, Picasso é Rembrandt alkotások is találhatók, nem beszélve az évszázadok során összegyűlt, kismillió egyéb műkincsről: nem csoda, hogy szakértők szerint az orosz gyűjtemény minden egyes kiállított darabjának átvizsgálása bő évtizednyi időt venne igénybe.

Museumsinsel, Berlin

A Múzeumok szigete a német főváros UNESCO-védelem alatt álló kulturális rezervátuma. A Berlini ónegyed Spree által közrefogva összesen több múzeum is működik, melyekre kombinált jegy is váltható: a Pergamon Múzeum az ókori keleti kultúrák műkincseire specializálódott, a Neues Museumban egyiptomi, prehisztorikus és klasszis alkotásokat őriznek, míg a Bode Museum Európa egyik leghatalmasabb szoborkollekciójával rendelkezik.

Félresiklott Kapcsolatok Múzeuma, Zágráb

Az intézmény egészen megható, vicces, mégis tragikus kiállítása az emberiséget előrehajtó és nyomorba döntő jelenséget, a szerelmet járja körül. A tárlat szimbolikus tárgyak, levelezések és installációk által, stádiumonként halad végig egy párkapcsolat életútján a szikrától kezdve, a kisikláson keresztül, egészen a füstölgő romokig. Nem csoda, félresiklott Kapcsolatok Múzeuma rövid idő alatt Zágráb egyik leglátogatottabb intézményévé vált.

Shanghai Museum, Kína

Európaiként rengeteget segít az ázsiai élet-és gondolkodásmód megértésében, ha tisztában vagyunk a keleti népek kulturális örökségével. Kína legnagyobb, egyben teljesen ingyenesen látogatható múzeumában a Shanghai Museum a klasszikus kínai festők műveitől kezdve, az elképesztő kalligráfiákon át, a Ming-kori porceláncsodákig minden megtalálható.

(Forrás: psmagazin.hu)