Jump to content

10 múzeum, ahova el kell látogatnod - 1.rész

2017. 07. 11. 09:49

A világon bárhová is utazzék az ember, szinte törvényszerű, hogy kellő idő rendelkezésre állása esetén előbb-utóbb egy múzeumban, esetleg galériában kössön ki. A szellemi étkezőasztal mérete és formája persze kontinensenként, országonként, városonként változó: a Telegraph veteránjai nem is annyira hosszú listán gyűjtötték össze, mely múzeumokba érdemes még ebben az életben ellátogatnunk.

Museum of Modern Art, New York

A mindenkori kortárs talán a MoMa tereiben tűnik a legfényesebbnek.A Yoshio Taniguchi tervezte ikonikus üveghomlokzatával a MoMa már önmagában a modern művészet emblémája és akkor még nem is esett szó a planétán egyedülálló gyűjteményéről és időszakos tárlatairól.

Guggenheim, New York

A Frank Lloyd Wright tervezte emeletes kagyló-óriás 1959-es nyitása óta művészeti zarándokhely, melynek állandó tárlataiban az impresszionista és poszt-impresszionista alkotások mellett olyan korszakalkotó művészek munkái is megtalálhatók mint Francis Bacon vagy Louise Bourgeois.

Louvre, Párizs

A kontinens talán leghíresebb múzeuma lényegében az emberi civilizáció esszenciáját őrzi: ókori szobrok, középkori kincsek, egyiptomi és mezopotámiai antikvitások mellett az itáliai reneszánsz, francia neoklasszicizmus és a romantika festészete egyaránt megtalálható a Louvre tereiben. A múzeum működésének alapelve, hogy tárlatait néhány, széles körben ismert alkotás köré építi fel, így kombinálva a célzott műélvezetet a bolyongás közbeni, nagy felfedezésekkel.

Vatican Museum, Róma

Akármennyire is hihetetlen, minden idők pápáinak magángyűjteménye korántsem annyira egyhangú, mint azt elsőre gondolnánk. A kötelező, az egyház által is jóváhagyott, áhítatos szobrokon és képeken túl például a hírhedt Borgia családból származó VI. Sándor pápa egészében Pinturrichio műveivel díszített, így meglehetősen lélegzetelállító lakosztályát is meg lehet csodálni.

Design Museum, London

Tavaly novemberben nyitott újra a szigetország design-temploma, melynek eredeti, 1962-es, posztmodern épületét John Pawson tervei alapján újították meg. Az eredmény nem más, mint a minimalizmus grandiózus és az örökkévalóságnak szóló szimbóluma.

(Forrás: psmagazin.hu)