Jump to content

10 dolog, amiért jó Németországban élni - 4. rész

2016. 06. 26. 09:08

Tiszta, pontos, szabályozott. Talán mindenkinek ez ugrik be először, ha Németországra és a német emberekre gondol. A precizitás fellegvára, a derékszögre vágott bokrok hazája, ahol a mottó, ha valamit csinálunk, akkor az legyen normálisan és alaposan elvégezve. Szeretem ezt a hozzáállást, de azért idő kellett mire betagozódtam az élére vasalt farmernadrágok hazájába.

9. Modern

Gondolom nem én állapítottam meg és írtam le először, hogy egy tiszta, rendezett és modern környezetben élni, dolgozni nagyon kellemes. Az ember nem is tudatosítja magában, hogy alapvetően azért is jó a közérzete, mert a dolgok működnek, hatékonyak és gyorsak. Vegyük például a közlekedést. Nagyon szeretem, hogy Németországban bárhova el lehet jutni könnyen, gyorsan és kulturált körülmények között. Az országot keresztbe-kasul átszelő vasúthálózat és a gyorsvonatok segítségével több száz kilométert suhanhatunk néhány óra alatt, könnyedén lehetünk egy fél délután alatt az ország másik csücskében, mialatt nyugodtan lehet olvasni, beszélgetni, dolgozni. Nemcsak az országon belül, hanem egész Európában is egyszerűen lehet egyik városból a másikba utazni, a jegyek természetesen egyszerűen online megvásárolhatóak és nyomtatni sem szükséges, ha van okostelefonunk. Elég csak azon megmutatni a jegyet a kalauznak.

A vonatozás mellett autót is könnyen lehet bérelni, a kedvenc szolgáltatásom az úgynevezett „carsharing” amelynek az a lényege, hogy egy személyes regisztrációt követően (be kell mutatni a jogosítványt és átvenni a tagsági kártyát) az interneten keresztül nézhetjük meg, hogy hol parkol a legközelebbi jármű, majd akár egy órára, vagy egy egész hétre is lefoglalhatjuk magunknak. Mivel sokan nem tartanak a városban élve autót, mert nem praktikus, viszont egy hétvégi kiránduláshoz vagy egy nagybevásárláshoz jól jönne a járgány, így ezt nagyon hasznosnak tartom.
Főleg, hogy az egyik autó közvetlenül a házunk előtt parkol, így bármikor lefoglalhatjuk, de nem kell utána minden hónapban járulékokat fizetni.

10. Nyaralni jó!

Még országon belül is. Nagyon szeretem, hogy a határ átlépése nélkül is élvezhető mindenféle nyaralás, az ország minden sarka kínál kikapcsolódási lehetőséget. Északon vár minket a tengerpart (a hűvösebb fajtából), délen a hegyek és a sípályák, gyönyörű tavak terülnek el mindenfelé, és a bajor hegyeket is csak ajánlani tudom a túrázás szerelmeseinek. Ha várost szeretnénk nézni, érdemes az ismertebb nagyvárosokon kívül a bájos, kisebb, eldugottabb községeket is felkeresni, sok helyen igazi kincsekre bukkanhatunk. Elmondható, hogy minden sarkon adott a lehetőség, hogy nyaraljunk, vagy csak pihenjünk néhány napot!