Jump to content

10 dolog, amire fel kell készülnöd ha külföldre költözöl

2016. 06. 08. 09:20

Egyre több költözőbulira vagyunk hivatalosak, és egyre több barátunk dönt úgy, hogy egy másik országban éli tovább életét. Nehéz előre elképzelni, hogy milyen lesz, de íme pár dolog első kézből.

1. Kint utolér a magyarságod. Még azok is, akik teljesen kozmopolitának érzik magukat, beszámolnak róla, hogy váratlan reakciókat vált ki belőlük a magyar zászló látványa, vagy hogy néha hiányzik nekik az időnként földhözragadt magyar mentalitás is.

2. Az ismerőseidtől meg fogod kapni, hogy „nem fogsz hazajönni”.

3. Nem mindenki hisz a távkapcsolatokban. Ez a barátságokra is vonatkozik: lesz, akivel megszakad, viszont lesz, aki gyakrabban keres majd, mint amire számítanál, lesz, akivel folyamatosan apró üzeneteket váltotok, bármikor, amikor csak eszetekbe jut a másik. Lesz, akivel hetente skype-oltok és lesz, aki abban hisz, hogy amikor végre tudtok személyesen találkozni, akkor töltsetek együtt minőségi időt, és onnan folytassátok, ahol abbahagytátok. A távolsági (netes) kapcsolattartás nem pótolhat mindent és időnként küzdeni kell azért, hogy ne tűnjön úgy, nincs mit mondani a másiknak. De nem ciki együtt inni és táncolni a hívás két oldalán!

4. Ha egy gazdagabb országba mész, klassz ösztöndíjjal vagy jó fizetéssel, a nagymamád az anyukáddal karöltve akkor is azt fogja hinni, hogy te ott kinn éhezel. De a nagymamák amúgy is mindig igyekeznek teletömni, úgyhogy ez talán nem is számít külön pontnak, nem?

5. Ha meg is szakítottátok már a kapcsolatotokat a postával, most majd valószínűleg elzarándokolsz feladni egy csomagot vagy szülinapi üdvözlőlapot és számíthatsz is kisebb csomagokra.

6. Igen, Magyarországnak köze van a finnekhez (állítólag) és nem, Magyarország nem csak a Jobbik és Orbán és a kerítés. Egy idő után (úgy a második alkalom után) már nem nevetsz az „Are you hungry?” vicceken.

7. Szuperhősnek érezheted magad, akárhányszor sikerül megküzdened a helyi egészségüggyel, adóhivatallal, okmányirodával. Nem csak egy másik rendszer, de egy másik nyelv is.

8. Végre megtanulsz kézipoggyászt és bőröndöt pakolni. Lezserül fogsz ingázni, tudod, az az utas, aki utolsónak csak úgy lazán beesik a kapun, na, az lehet, hogy néhány év múlva már te leszel. Fejből tudod majd, hogy a fapadosok járatai hánykor indulnak Budapestről, hogy egyáltalán melyik társaság indít olcsó járatokat és melyik honlapokon érdemes összehasonlítani őket. Ugyanígy kisebb import-export tevékenységet végzel, ajándékokat haza, kapott ajándékokat és mákot, magyar könyveket, olcsóbb ruhákat vissza. Ez fogja elvinni az utazásaid nagy részét: utazás Magyarországra. Szünetekben, a gyereked iskolai szüneteiben. Új országokba nyaralás helyett inkább hazautazol majd, és néha úgy érezheted, új otthonod környékét sem tudod igazán kiismerni, mert amikor kirándulni lehetne, ti utaztok családozni.

9. Az itthont és az otthont úgy fogod használni, hogy két különböző országot értesz alatta. De még attól is függ, éppen hol vagy, hogy melyik melyik. Félreértésekre könnyen adhat okot.

10. Választott hazád iránt is érezhetsz honvágyat, ha hazautazol, otthon pedig néha turistának érzed magad. Ugye zavaros egy kicsit? De még ezzel együtt is megéri!