Jump to content

10 dolog, amiért jó Németországban élni - 1. rész

2016. 06. 01. 09:02

Tiszta, pontos, szabályozott. Talán mindenkinek ez ugrik be először, ha Németországra és a német emberekre gondol. A precizitás fellegvára, a derékszögre vágott bokrok hazája, ahol a mottó, ha valamit csinálunk, akkor az legyen normálisan és alaposan elvégezve. Szeretem ezt a hozzáállást, de azért idő kellett mire betagozódtam az élére vasalt farmernadrágok hazájába.

1. Tiszta és jól szervezett

Természetesen itt is van néhány kerület, városrész, általában a pályaudvarok környéke, ahol nem feltétlenül igaz a fenti állítás, de alapvetően elmondhatom, hogy az utcák tiszták, a kertek rendezettek, az emberek nem szemetelnek. Ha mégis, azt biztos, hogy szelektíven teszik. Mindenki következetesen válogatja a szemetét, így neveli a gyerekeit is, ezzel biztosítva, hogy ez a következő generációnak is egy teljesen természetes folyamat lesz. Már az utcai szemetesek többsége is négyfelé van osztva, így kínálva lehetőséget egy kis rögtönzött agytornára, hogy a kezünkben lóbált palackot, vagy a rágógumit a megfelelő nyílásba dobjuk bele. Néhány év alatt már profi lettem a szelektálásban, de természetesen ez nem volt mindig így. Talán harmadik hónapja éltem Frankfurtban, az első hetemet töltöttem a bérelt szobámban (akkor költöztem ki a sógorom szüleinek puha szárnyai alól, amellyel megóvtak és segítettek az első hetekben, amíg saját lábra álltam), amikor úgy gondoltam, hogy főzök valami finomat. Megpucoltam és hámoztam a zöldségeket, gondosan összegyűjtöttem egy zacskóba a héjukat, majd bedobtam a biohulladék/ételmaradék feliratú kukában. Gondolatban elégedettem veregettem meg a saját vállamat, hogy lám, épphogy csak landoltam az országban, máris milyen gyakorlottan szelektálok. Büszkeségem egészen másnap délutánig tartott ki, amikor ismételten meglátogattam a kukákat, és megláttam, hogy valaki egy T. Lakótárs kezdetű üzenetet celluxozott a korábban már említett kuka fedelére, természetesen miután gondosan elhelyezte egy átlátszó fóliába, nehogy az eső elmossa a fontos népnevelő üzenetet. A papíron tulajdonképpen csak az állt udvariasan megfogalmazva, hogy érdemes lenne annak a bizonyos lakótársnak a józan eszét is használnia amikor kukázásra adja a fejét, hiszen ha egy műanyag zacskóban dobjuk be a lebomló hulladékot a kukába, azzal tulajdonképpen szabotáljuk a természetes folyamatot. Hirtelen jött büszkeségem csörömpölve tört darabokra, el is szégyelltem magam. Nyomban téptem fel a kuka tetejét, hogy akármennyire is gusztustalan, muszáj leszek kihalászni a műanyagot, de hiába kerestem, az üzenetet író lakó már kikukázta helyettem. Az mindenképpen becsülendő, hogy nem csak üzenetírással tölti az idejét, hanem ki is javítja a tudatlan külföldi botlását.

2. Rendezett

Annak ellenére, hogy valamit mindig felújítanak a köztereken, az utcákat feltúrják, fúrják, faragják; mégis, a teljes munkafolyamat átlátható, rendszerezett és tiszta. Lenyűgözve szoktam nézni, amikor elbiciklizem este a munkaterületek mellett, hogy a munkagépek tisztán parkolnak az út szélén, az összes jármű egy helyen, egymással párhuzamosan, a nyersanyagok csinos bálákba rendezve várják, hogy másnap felhasználásra kerüljenek, a hulladékot minden egyes nap elszállítják valahova, legalábbis így gondolom, mert soha nem látok darab csöveket, léceket, és egyéb kidobásra ítélt anyagot heverni szanaszét. Valószínű, hogy a rendszerezett munkakörnyezet a teljesítményre is jó hatással van, mert minden hamar elkészül, napról napra látható, hogy haladnak a munkások, és a munkálatok mindig elkészülnek a kiírt időpontig.