Jump to content

Mit érdemes Miskolcon csinálni? - 1. rész

2016. 03. 04. 08:50

Nemcsak nyáron érdemes utazni. A hangulatos, hűvösebb őszi időszakban is rengeteg élményt gyűjthetsz. Előző bejegyzésünkben a környék erdei látnivalóit ajánlottuk két napra. Ebben a bejegyzésben a város legnevezetesebb érdekességeit mutatjuk meg, amely egyaránt hasznos kikapcsolódást nyújthat a család minden tagjának.

1. BARANGOLD BE A TARKA SZÍNEKBE "ÖLTÖZÖTT" BELVÁROST! 

Amint megérkeztek Miskolcra, jó ötlet a belvárosban tennetek egy nagyobb kört. Az őszi időszakban ugyan már nem működnek a város szökőkútjai, de még a falevelek nagyon lassan hullanak, ezért például az Avas alja gyönyörű tarka színekben pompázik. A legtöbb téren őszi virágokat is találsz még.

A belvárosban a villamosmegállókhoz a Szinva terasz és az Erzsébet tér fekszik legközelebb. Mindkét téren megnézheted, hogyan csörgedezik a város hegyekből eredő patakja.

 Az Erzsébet téren a háttérben az Avas színeiben gyönyörködhetsz, míg a Szinva terasz modern, lépcsőzetes terén való szaladgálás élmény lehet a gyerekeidnek, és megkereshetitek a szerelmesek lakatokkal teli hídját is.

Az Erzsébet térhez legközelebbi tér a Szent István nevet viseli. Jelenleg itt találjátok a Miskolc betűket, ami minden gyerek fantáziáját megmozgatja. Ha szerettek sétálni, megéri ilyenkor felgyalogolni az Avas-kilátóig az Avasi Református templomtól.

Útközben régi pinceházakat láthattok. Letekintve a hegyen épült kilátóépületből pedig Miskolc őszi pompáját csodálhatjátok. Ha visszatértek az Avasról, a Széchenyi utcában találjátok a Miskolci Galéria Rákóczi-házát, ahol állandó képzőművészeti kiállítások mellett megnézhettek egy multimédiás játékos tárlatot is november 26-ig. A Weöres Sándor játékos költészetéről szóló A megmozdult szótár kiállításon ki lehet próbálni, milyen lenne egy verset kézbe venni vagy milyen érzés, amikor a gyümölcsök mesélnek és a versek csak úgy, minden erőlködés nélkül áramlanak a tolladból.

2. FEDEZD FEL A MESÉLŐ DIÓSGYŐRT!

Egy kis belvárosi séta után irány Diósgyőr, a királyi vár! A vár felé már eleve izgalmakat tartogat számotokra Miskolc egyik leghangulatosabb és legszebb utcája. 

A Vár utca méltán híres vadgesztenyefáiról, -az állítólag több száz éves - török mogyorófájáról és műemlék házairól. Az utca tele van ilyenkor lehulló gesztenyékkel, amely az ezeket gyűjtögetni szerető kicsiknek különösen nagy örömet okoz. A végére érve pedig ott magasodik a Diósgyőri vár.

A vár története egészen a honfoglalásig nyúlik vissza. Az épület Nagy Lajos idejében lett lovagvár, amikor 1364-ben a király egy nagy birtokrészt csatolt a várhoz, és egy négy sarok tornyos, gótikus várkastélyt építtetett itáliai és dél-francia mintára. Akkoriban az ország egyik legpompásabb erődítményének számított Közép-Európa legnagyobb lovagtermével, amelyhez hasonlót a felújított várban is meg lehet nézni. Minden van itt, ami a lovagkor szerelmeseit ámulatba ejti.

A lovagteremben korabeli fegyverek és páncélok biztosan lenyűgöznek. A kislányoknak érdekesek lehetnek azok az oszlopokra felaggatott viseletek, amelyekhez hasonlót hordtak a várban lakó nemes- és udvarhölgyek. A tárlatvezetéseket korabeli ruhába beöltözött animátorok tartják, akik régies stílusban szólalnak meg.

A várban tett időutazás sokkal több egy egyszerű történelemóránál. Itt minden kiderül a középkoriakról: az, hogy hol okosodtak, milyen ágyba feküdtek, hogyan aludtak, és hova jártak wc-re. Ámulhatsz azon, hogy milyen díszes volt egy korabeli kályha. A fürdőszoba levendula és rozmaring illata magával ragadóan mutatja be, hogy a valódi középkor mégsem volt annyira sötét, mint ahogy sokan gondolják. Az alsó várudvar interaktív termeiben mindenki gyerekké válik egy kicsit. Lehet itt bájitalt kavarni virtuálisan és elmerülni a boszorkányságok titokzatos világában.

Fel lehet próbálni sisakokat, páncél részeket, vérteket. Meg lehet emelni egy-egy korabeli kardot. De találsz ezen a szinten vadász témájú, korabeli kocsmát is és egy három dimenziósnak ható vetítést a vár történetéről.

Már merészebbeknek való a vártorony megmászása, mely gyerekeknek felnőtt kísérővel ajánlott. A várséta után egy kiváló ebédben vagy estebédben lehet részetek a vártól két villamosmegállónyira található Végállomás Bistorantban a Dorottya utcában, ahol valódi francia bisztróhangulatban lehet részetek, amíg a borsodi konyha legkiválóbb fogásaiból falatoztok.

3. EJTŐZÉS ÉS PANCSOLÁS EGY IGAZI BARLANGI LABIRINTUSBAN

 A hosszú séták és az utazás fáradalmait egy kis fürdőzéssel és szaunázással pihenhetitek ki a Miskolctapolca Barlangfürdő****-ben, ahol évszaktól függetlenül pancsolhattok a beltéri medencékben. Ha van gyereked, és őt is hozod, akkor neki is fog tetszeni, hogy ezúttal nem egy nyári strandoláson vehet részt a barlangi élménymedencékben.

Különleges érzés ilyenkor a vízbe csobbanni, amikor tudod, hogy odakint már túl hűvös és ködös az idő a strandoláshoz.

 A barlangfürdőben vannak olyan szakaszok, amelyek többszázezer évesek és a természet alakította őket. Két termál medencében különösen jó meleg a víz: 33 °C és 35 °C közötti. A Csillagteremben egy földöntúli helyen érezhetitek magatokat a sejtelmes visszhangoktól és a különös fényektől.

dögönyözőben a gyerekek és felnőttek ugyanúgy élvezni fogják a falakból kitörő víz csobogását. Ősszel a pezsdítő szaunaesték ideje is eljött.

 Minden szombaton este hét és éjjel tizenegy között nyitva áll a Szaunapark kapuja. Ilyenkor ki lehet próbálni lávaköves finn szaunát, gőzkabinokat, infraszaunát. A testet ilyenkor hideg merülő medencével és zuhannyal lehet visszahűteni. 

(Forrás: hellomiskolc.hu)