Jump to content

Öt isteni superfood, amitől garantáltan jó kedved lesz

2019. 04. 29. 08:00

Mit szólnál hozzá, ha egy tejes napon keresztül energiával, életerővel, feltöltődve ténykednél? Néhány étel képes erre sőt, cserébe zsírégető hatásúak és az inzulin rezisztencia elleni harcban is segítségedre lehetnek.

A superfood kifejezés hazánkban sokkal inkább negatív felhangú, mint mondjuk Amerikában. Valószínűleg túl angolmán a magyar fülnek, ennek ellenére neve nagyon is találó, mert nem csak egészségesek, hanem tényleg szupererőt kölcsönöznek! Lássuk, melyek a legjobbak.

Avokádó

Itthon nincs nagy kelete, pedig nagyon sok egyszeresen telített zsírsavat, vitamin és antioxidánst tartalmaz. Ennek köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet és az inzulin hormonháztartást, ráadásul eltelít.

Olajsavat is tartalmaz, amely ugyanaz mint az olívaolajban lévő egyszeresen telített zsírsav. Ez az anyag pedig alacsonyan tartja a koleszterinszintet is. Egy csészényi avokádó a napi folsav mennyiséget negyedét biztosítja, karotenoidokat, luteint és e vitamint is tartalmaz, ezek pedig rákellenes anyagok.

Kávé

A kávé még mindig megosztó jelenség, ám tény, hogy segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget. A Diabetologiában olvasható tanulmány szerint, azok, akik növelték a napi kávéfogyasztásukat, egy vagy fél adaggal, 11 százalékkal csökkent a diabéteszre való kockázat. Azok a résztvevők, akik viszont csökkentették a kávéfogyasztásukat egy vagy fél adaggal, azok esetében a cukorbetegég kockázata 17 százalékkal növekedett. Azok a személyek, akik napi három vagy annál több csésze kávét fogyasztottak 37 százalékkal csökkentették a megbetegedés lehetőségét.

Almaecet

Amerikában nagy trend, nem véletlenül. Több kutatás számolt be arról, hogyha lefekvés előtt almaecetet fogyasztunk vízzel és édesítőszerrel, akkor az csökkenti a vérben az vacsorát követő glükóz szintet, akár 34 százalékkal. Ez annak köszönhető, hogy lassítja a szénhidrátok felszívódását.

Magok

A magvak fontos tápanyagot rejtenek, méghozzá az omega 3 zsírsavakat. Ezek a szervezet működésének szempontjából nélkülözhetetlenek, mert testünk nem tudja előállítani azokat. Ráadásként a magvajaknak és dióféléknek a nagy előnye, hogy eltelítenek és kevés bennük a szénhidrát, így jelentős hatást nem gyakorolnak a vércukorszintedre.

A kesuvaj, kókuszvaj, mogyoróvaj, a pekándió, és a makadám is fontos, ahogy a mandula, a dió, a tökmag, napraforgómag, pisztácia is.

Olívaolaj

Kifejezetten egészséges és fontos szervezetünk számára, mert antioxidánsokat és polifenolt tartalmaz. Nem véletlen, hogy a mediterrán étrend is jócskán tartalmaz olívás ételeket, ugyanis a mediterrán étrend a legfrissebb kutatások szerint a mediterrán étrend hosszú élet titka.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)