Jump to content

5 remek vidéki étterem, amiért érdemes útra kelni

2017. 10. 18. 03:57

A 8. alkalommal megrendezett Stílusos Vidéki Éttermiség nevű rendezvényen 20 nem budapesti hely főztjét kóstoltuk meg egymás után, ugyanott.

Vasárnap Veszprémben rendezték meg a 8. SVÉT rendezvényt (Stílusos Vidéki Éttermiség). Ha röviden akarnánk összefoglalni: 20 stílusos vidéki étterem főztjét lehetett most megkóstolni egymás után, egy helyen.

Az idő csodálatos volt, és a vendéglátósok nagy mosollyal az arcukon szolgálták fel, az egytől egyik nyálcsorgató fogásokat. Előzetesen biztosra vettem, hogy bőven akad majd kritizálni való, de a sokadik étel kóstolása után inkább azzal kezdett meggyűlni a bajom, hogy kedvencet, kedvenceket válasszak. 

Most felsorolhatnék nektek jó pár befutót, de ehelyett inkább azokat a vendéglőket ajánlom, ahová vasárnapi élményeim (és eddigi benyomásaim) alapján ellátogatnék. Ha a közeletekben van valamelyik, javaslom mihamarább csapjatok le rá, ha pedig az ország másik vége, kezdjétek el tervezni a kirándulást!

Nomád Hotel & Glamping, Noszvaj 

Noszvaj az egyik álmom! Az ajánló ezen pontja elsősorban nekem szól, magamnak egy figyelmeztető, hogy most már tényleg el kéne ide menni, nem szabad tovább várni. Képek alapján mesevilág, és eddig akárhány kitelepülésen kóstoltam őket, szerelembe estem.

Többgenerációs vendéglátós család, akik szeretettel etetnek, és valószínűleg hasonlóan altatnak is, ha elzarándokolsz hozzájuk. A piknik és kemping életérzést (ha van ilyen) gondolják ők újra. Természetközelség, luxuskörülmények között.

Ha férfi vagy, és romantikus hétvégével akarod meglepni a párodat, ez telitalálat. S míg a nő álla leesik a glamourtól, addig te is korrekt hamburgert kapsz majd a tányérodra. Vagy akár egy olyan vargányakrémet, amivel én nyitottam meg tökéletesen a vasárnapot Veszprémben.

Macok Bisztró és Borbár, Eger

A Macok a számba lett rágva. Annyi ember ajánlotta őket, hogy mire a kóstolóhoz értem, brutál magasan volt a léc, de a végén szerencsére elégedetten hümmögtem. Fűszeres mangalicatarja kenyértésztában, uborkasalátával. Ez került elém, és kiadósabb fogásra ezután már aligha vágyhattam volna.

A srácoknak a kisujjukban van a húskészítés tudománya. Tudod, amikor puha, ízletes, szaftos. Náluk volt a legjobb hangulat és azt súgták nekem, hogy nagy bajba lennénk, ha ráérnénk velük pálinkázni.

Akkor is ez a hangulat vár, ha Egerbe látogatunk. Laza, fiatalos, friss, bisztró feeling. Ha Egri borvacsora kell, felesleges tovább keresgélni!

Oliva Hotel és Étterem, Veszprém

A kedvenc veszprémi helyem az Oliva. A borostyános fal mellett üldögélni, eszegetni, majd a belvárosban tenni egy laza sétát, az egyik legkellemesebb program, amit a környéken el tudok képzelni. Azt sem tudom figyelmen kívül hagyni, hogy az emberek, aki a helyet mozgatják, mindig végtelenül kedvesek és pozitívak.

A SVÉT-es libamáj-tortájuk sokak kedvence lett, és az őszi étlap egyik hívogató eleme. „Vékony tésztaágyon, 100% libamáj pástétom, amit a ház vörösborából készült borzselé takar. Balatonalmádi napsütötte, déli lejtőin érett fügével, sós-karamellás mártással.” Ójajj! Már csak ezért is érdemes benézni hozzájuk, de hiszek benne, hogy itt a legegyszerűbb almás pite sem fog csalódás okozni.

Kővirág, Köveskál

Nekem a SVÉT legfinomabb étele, a „muflon körtével, zsályás kucsmagombával” névre hallgató kreáció volt. Eleve izgalmas élmény olyan húst kóstolni, amit eddig nem evett az ember, és amire a többség álmában sem gondolna, de az ízek harmóniája volt az, ami végül igazán lenyűgözött.

A kővirágnál nem játszanak biztonsági játékot, mégsem mondanám extrémnek a hozzáállásukat. Az étlapot a szezonális alapanyagokhoz igazítják, de jó olaszrizlinget vagy túrógombócot mindig találsz náluk.

A vendégház lenyűgözően szép, és minden évszakban nyugalmat áraszt. El kell ide zarándokolni és miután jót evett az ember, meg is kell egy kicsit pihenni. Ez az igazi vidéki romantika!

Kistücsök Étterem, Balatonszemes

Balatoni lány vagyok, így nekem a Kistücsök a kezdetek kezdetén még nem szenzáció volt, hanem „csak” egy marhajó hely, ahová vacsorázni jártunk. Itt Budapesten tudatosult bennem, hogy mennyire közkedvelt is, és hogyha megemlítem, az emberek tudják miről beszélek.

Pár éve divat volt imádni, mostanában meg néha azt veszem észre, hogy divat lett belekötni, de az én álláspontom még mindig jóval egyszerűbb ennél: Ha hazamegyek, ide biztos hogy elmegyek, és mindig jót eszem. Néha kicsit hiányoznak a régi, barna boxok, de haladni kell a korral, és a hangulat még mindig barátságos, nem csak nyáron, és nem csak a kertben.

Vasárnap az egyik legüdítőbb fogás az a gyümölcsleves-desszert volt, amit az ő standjuknál kaptam. A dögmelegben ilyen savanykás, gyümölcsös hűsítőt kóstolni igazi álom. Eltalálták, mint általában mindent, amit nem bonyolítanak túl, de megtöltenek élettel. Jó pár évvel ezelőtt náluk ettem először olyan borjúmájat, ami nem ijesztett el.

Úgy nyúlnak mindenhez, hogy hasonlít az otthon megszokotthoz, de benne van a csavar, benne van a rájuk jellemző finomság. Hazabeszélek, de nem alaptalanul!

(Forrás: tizeslista.hu)