Jump to content

10 dolog, amit ingyen is megtanulhatsz

2017. 08. 07. 01:51

…ha nem akarsz/tudsz újra fősulira, egyetemre járni, de szeretnél magadra szedni valamilyen új tudást. Szerencsére rengeteg jobbnál-jobb, és gyakran ingyenes lehetőségünk van!

Nyelvtanulás: ha szeretnél belekóstolni egy új nyelvbe, de még nem tudod elkötelezni magad egy tanfolyam vagy magántanár mellett, a Duolingoval ingyen, saját tempódban, akár okostelefonról, utazás közben is belevághatsz! Angol, francia, német, spanyol, holland és eszperantó kurzusok várnak, kis csel a dologban, hogy bár van, ami magyarul is elérhető, némelyikükhöz angol nyelvtudás szükségeltetik – de hát ha még nem tudsz angolul, akkor kezdd azzal!

Programozás: sokak fejében máig be van akadva az a kép, hogy a programozók sápadt, pizzazabáló fiúk lehetnek csak, pedig a valóság azért sokkal árnyaltabb ennél. Bár a tech iparban még mindig elenyésző a nők száma, szerencsére egyre több lány merészkedik egyre közelebb a gépekhez. Budapesten épp a hétvégén tartották meg a Djangogirls első egynapos eseményét, ami nem ígért kevesebbet, mint hogy a résztvevők a nap végére saját blogot tudnak programozni maguknak. Szeretnénk, ha legközelebb ti is mennétek, mert némi elszántsággal a nulláról kezdve is szuper sikereket lehet elérni – egy nap alatt! Kipróbáltuk, működik! Ha nem tudsz várni a következő Djangogirls workshopig, akkor ajánljuk figyelmedbe a Codeacademy-t, ahol ingyen, interaktív módon tanulhatsz bele a programozás alapjaiba. Miért lesz ez jó? Ha van blogod, és próbáltál rajta változtatni, akkor már tudod is a választ.

Fotózás: ha mindig is irigykedve nézted mások csodás fotóit, ismered a mélységélesség-irigységet és objektív volt a jeled az óvodában, nos eljött a te időd! Magyarul is találsz bőven olvasnivalót, de főleg angol nyelven találhatsz nagyon klassz és összeszedett tananyagokat, ahol megtanulhatod a digitális fotózás csínját-bínját, a legegyszerűbb kompakt gépektől a komolyabb darabokig. Ajánljuk a Lifehacker sorozatát, és ezt a válogatást is. Ha az utómunkával is van kedved bíbelődni -szerintünk az egyik legizgibb rész-, akkor a Phlearn tutorialjeit is ajánljuk figyelmedbe.

Főzés: ha főzési tudományod megáll a rántottánál, akkor sincs semmi veszve! Tudjuk, hogy a legtöbb recept olyanokat ír, hogy “ízlés szerint”, meg “világos rántást készítünk”, amitől szédülni kezd mindenki, aki bizonytalan a konyhában, de vannak kivételek: a Táfelspicc készített több alapcikket is, itt pl. pont a rántás fajtái (külön lefényképezve a világos, a zsemleszínű és a barna!) Itt pedig egy miniszótár, hogy ne jöjj zavarba a buggyantás, derítés, abálás szavaktól.

Zene: igen, még zenélni is tanulhatsz az interneten! Számtalan Youtube-oktatóvideó segít pl. a gitárod behangolásától az első háromakkordos Börtönablakábanig, de persze, ha nagyobb sikerekre törsz, ennél komolyabb leckéket is találhatsz, plusz a világ majdnem összes tabját  – és nem csak gitárra természetesen. Megtanulhatsz kottát olvasni, de a listánk végén mutatunk egy trükköt arra is, hogyan tanulj világhírű egyetemek zenei oktatóitól. Ha ennyire nincsenek nagyívű terveid.

Tánc: a tánccal is nagy szerencsénk van, mert a Youtube-videók pont azt tudják, amire szükségünk van. Visszapörgethetők, ha elakadnánk, számtalanszor újranézhetők.

Borkóstolás: ha legközelebb nem akarsz hülyén pislogni, míg mások “áfonyás lecsengésről”, “magas viszkozitásról”, “bársonyos tanninokról” beszélnek átszellemülten, gyorsan hozd fel magad borszakértésből. Sose merted megkérdezni, miért forgatják a poharukat a borkóstolókon? A Winefolly elég klassz forrás boros kérdések megválaszolására, értő jegyzeteidet pedig a Vivinon tudod megosztani a többiekkel. Vagy magaddal.

Design, webdesign: ha konyítasz valamit a grafikához, akár kézzel, tollal, ceruzával, akkor érdemes lehet kipróbálni magad a digitális világban is. Számtalan nagyon hasznos tutorial fellelhető az interneten, amivel képeslapokat, szórólapokat, komplett weboldalakat tervezhetsz – de bármit “fémesíthetsz” is, vagy megtanulhatsz mangahősöket rajzolni! Egy Photoshop vagy egy Illustrator általában nem árt azért, szóval azt érdemes beszerezned.

Önvédelem: bár talán az tűnik a legjobbnak, ha ezt valódi partnerekkel gyakorlod, tapasztalt tanár vezetésével, lássuk be, ha megtámadnak (reméljük nem fognak), ott sem a jól összeszokott pároddal lesz dolgod. A Lifehacker összeszedett egy tökjó anyagot önvédelem témában, ha nincs időd, pénzed egy valódi tanfolyamra, ezt mindenképp érdemes áttanulmányozni, vannak benne nagyon hasznos ötletek!

Online egyetemek: neves nemzetközi egyetemek professzorai tartanak előadásokat az interneten ingyen. Így nem hangzik olyan durván (dehogynem!), de ha megtudod, hogy hallgatók milliói vesznek részt pl. a Coursera képzéseken, és a Linkedinen már külön jelezheted, ha részt vettél ilyen kurzuson, akkor egyből beláthatod, hogy ennek bizony súlya van. Nyilván nem helyettesíti egy Coursera-képzés az oxfordi diplomát, de folyamatos továbbképzésre zseniális, és azt is üzenheted vele magadról, hogy érdeklődsz, lépést tartasz a szakmád újdonságaival. Sőt! Ha olyasmit szeretnél tanulni, amiről mindig lebeszéltek (“ismersz gazdag filmesztétát, édes gyerekem?!”), akkor is kipróbálhatod! Rengeteg izgi képzést találhatsz, a hollywood-i filmnyelvtől a játékelméleten át a titkosírásig. Hajrá!

(Forrás: tizeslista.hu)