Jump to content

10 edzőtermi sport, amit ki kell próbálnod -- 3. rész

2016. 07. 16. 02:48

Azért nem mozogsz, mert az a kifogásod, hogy nem találtad meg a legmegfelelőbb mozgásfajtát? Szerencsére mára már nagyon sokszínű a sportlétesítmények kínálata, így ha mindet végigpróbálod, garantáltan rátalálsz a kedvencedre. Olvassátok Kiss Gábor edző ismertetését a jelenleg legtrendibb edzőtermi sportokról!

Crossfit vagy funkcionális edzés

Amikor a leghatékonyabb és legfárasztóbb feladatokat összeszedték egy csokorba, elnevezték crossfitnek. Célja olyan erőállóképesség elérése, amit a hétköznapokban is kamatoztathatunk – talán a nagy munkabírás lehet a kulcsszó. A fentebb említett TRX és kettlebell is állandó része ezeknek az edzéseknek. Erőállóképességi sportolók is rengeteg hasonló edzést végeznek alapozó időszakokban vagy kiegészítésként. Ha valaki minden előzmény nélkül kezdi el, készüljön fel rá, hogy először meg kell tanulni helyesen a mozgásokat, alapmozdulatokat, és csak később kapnak nagyobb terhelést. Ez így helyes, ugyanis itt jópár olyan gyakorlat létezik, amibe könnyű belesérülni, ha nem gyakoroljuk be rendesen. Valamiért számos crossfit edző hitelesebbnek érzi magát attól, hogy egy roppant gusztustalan öt lábujjas cipőt visel, nos ez ne tévesszen meg senkit, ettől még ez komoly dolog.

Boot Camp

Ha az előző háromra lapot húzunk, akkor jön a Boot Camp. Egyenesen az amerikai tengerészgyalogságtól jön, de hagyjuk már. Vannak ezek a tökös gyerekek vagyunk, kúszunk mászunk, egymást is emelgetjük-pakolásszuk, meg a kettlebellt is elhajítjuk aztán odaszaladunk értetípusú traktorgumit görgető emberek, terepszínű nadrágokban. Nekik ez szívből jön, és ettől szép az élet, hogy mindenki megtalálja azt a társaságot, ami neki tetszik. Itt dúl a tesztoszteron, és itt valóban van lendület, amikor a koordinációs létrán a barátnőddel a hátadon szaladsz. Hogy ez mennyire kemény? Baromira! Aki játszik a gondolattal, hogy valaha részt vesz egy spártai futáson (komoly akadálypálya, saras környezetben) az mindenképpen próbálja ki, nem fog csalódni. Van ennek az együtt szenvedünk dolognak egyfajta romantikája, sőt, együtt valahogy tényleg jobb is szenvedni.

Kangoo

El kell tudni vonatkoztatni attól a rugóstalpú korcsolyacipőtől, amiben lenni kell, és csak a feelingre koncentrálni. Kevés vidámabb edzés van, mint ezek a kangoo-k. Gyakorlatilag végigtáncolják az egész órát egyszerű lépésekkel, erre rásegítenek a lábrugóik, amitől roppant jól pattognak. Nem hétköznapi mozgás az biztos! Lányoknak (ki másnak?) az erősebb fajta sportmelltartó mindenképpen ajánlott, nem kell túlmagyarázni, miért.