Jump to content

10 edzőtermi sport, amit ki kell próbálnod -- 2. rész

2016. 07. 08. 02:46

Azért nem mozogsz, mert az a kifogásod, hogy nem találtad meg a legmegfelelőbb mozgásfajtát? Szerencsére mára már nagyon sokszínű a sportlétesítmények kínálata, így ha mindet végigpróbálod, garantáltan rátalálsz a kedvencedre. Olvassátok Kiss Gábor edző ismertetését a jelenleg legtrendibb edzőtermi sportokról!

TRX

Az egész irányzat alapja egy egyszerű tárgy: egy heveder, ami kettéválik, és két fogantyúban végződik. Nem kell bedőlnünk annak, hogy csak az ilyen márkanévre hallgató eszköz a jól használható. Arra találták ki, hogy szűk helyeken lehessen vele saját testsúlyos gyakorlatokat végezni változatosan – például ha épp egy tengeralattjárón kellene hosszú heteket eltöltened. Végtelen mennyiségű feladatot találtak ki rá, melyekben a közös faktor a saját testsúly, és hogy rengeteg izmot használnak egyszerre, az oldalmozgások korrigálása végett. Ettől lesz baromi fárasztó az egész, viszont nagyon jól adaptálható egyéni képességekhez, mert ha jó edzővel végzed, akkor nem túl nagy a lesérülés, túlterhelés esélye. “Ha nyújtott lábbal nem megy, Dzsenifer, akkor a második 10 mehet hajlított térddel” – szóval ezek a feladatok egyéni adottságokra szabhatóak. Cél szerint is nagyon jó alkalmazható, attól függően, mekkora hangsúlyt helyezünk a dinamikára.

Hot Iron

Óriás trend mostanában, főleg nőismerőseim körében ez a forró vas. Egy csoportos órát kell elképzelni súlyzókkal – természetesen ez is hatékony és zsírégető mozgásforma, amit kivételesen nem brit, hanem német tudósok fejlesztettek ki. Állítólag. Nézzük, mi történik: tornagyakoratokat és konditeremből ismerős feladatokat végeznek rúdon lévő, viszonylag kis súlyokkal. Így nem kell 50 kitörést csinálni a hatás kedvéért, elég mondjuk 3×7. Ezzel a módszerrel pedig végig tudják dolgoztatni valamennyi főbb izomcsoportot egy edzés alatt. Mindenki ugyanazt a feladatsort és mennyiséget csinálja, csak akinek jobban megy, az nagyobb súlyt használ. Mindezt persze zenére, és ha jól csinálod, a végére megvan a jóleső munka érzése.

Kettlebell

Ha van olyan csoport, aki hajlamos a szektásodásra, az a kettlebbelles. Elképesztő marketingszövegeket találtak ki a történetéről, ami a régi Oroszországba vezet vissza, és emiatt gyakran girjának is hívják ezt a füles vasgolyót. Ha valakinek ettől szimpatikusabb, legyen akkor Girja from Russia. De nézzük az előnyeit: akárcsak a TRX, kis helyen használható, szintén mindent át lehet vele mozgatni, baromi jól lehet vele erőt fejleszteni, és több izomcsoportot használ egyszerre az egyensúlyozás miatt. Tudom, hogy leszedik a fejemet a trollok, de több ilyen csoportot volt szerencsém végignézni, és az az általános tapasztalat, hogy fogyasztásra nem ez a legmegfelelőbb eszköz. (Kivéve persze, ha az étrendedre is odafigyelsz, de ez meg ugye mindegyiknél az lenne ideális esetben.) Persze ezen kívül rengeteg más okból lehet és kell mozogni. A social médiában is népszerű: kevés olyan sportoló van, akinek az instagramján egyszer sem látható ilyen golyó.