Jump to content

10 edzőtermi sport, amit ki kell próbálnod -- 1. rész

2016. 07. 05. 02:43

Azért nem mozogsz, mert az a kifogásod, hogy nem találtad meg a legmegfelelőbb mozgásfajtát? Szerencsére mára már nagyon sokszínű a sportlétesítmények kínálata, így ha mindet végigpróbálod, garantáltan rátalálsz a kedvencedre. Olvassátok Kiss Gábor edző ismertetését a jelenleg legtrendibb edzőtermi sportokról!

Hot jóga

Mozgásszegény életmódunkat ellensúlyozandó a legkevésbé fárasztó dolog, ha elmegyünk jógázni. Egy átlag mai gyerek 1%-át mozogja a 100 évvel ezelőtti megfelelőjének, ezen érdemes elgondolkozni. Alapból nem használunk egy csomó izmot, rossz tartásunk alakul ki, görnyedten ülünk, ezzel összenyomjuk a belső szerveinket, és emiatt nem tudnak megfelelően áramolni a bennünk lévő folyadékok. Az emberi keringésnek és anyagcserének nagy szüksége van a zavartalan áramlásra, amit sok helyen a gravitáció segítségével végez. Praktikus oldalról úgy tudom megfogalmazni a jóga leglényegesebb vonását, hogy ezekben segít. Persze van rengeteg egyéb előnye a belső harmóniától kezdve az inspirációig, amiket lehet hallani, és biztos hogy van alapja, mert rengetegen kattannak rá. A hot jógát fűtött, meleg helységben végzik, ászánái nagyon hasonlítanak az egyéb irányzatokéhoz, ám egyiket a másik után, folytatólagosan csinálják, nem tartanak pihenőpózokat. Ez a fűtés dolog kicsit megosztó, valaki nem annyira bírja, de az biztos, hogy a húzódásokat minimalizálja a magasabb külső hőmérséklet.

Falmászás

Ez egy igencsak addiktív dolog, és nagy előnye, hogy jóidőben a szabadban is lehet gyakorolni. Feltételezi a viszonylag vékony testalkatot, ugyanis ennél jobban sehol nem érezzük meg saját tömegünket. Elképesztően igénybeveszi az alkarokat, ujjakat, és a jó egyensúlyérzék is alapfeltétel. Roppant bonyolult és kitartó mozgásokat kell végezni, maximális koncentráció mellett, és ez egész embert próbáló feladat. Szépsége még, hogy mindig ki tudnak találni nehezebb útvonalat a korábbinál. Egyszer legalább megéri kipróbálni, mert nagyon rá lehet kattanni. Szerencsére ma már nem kell egy félnapos túra hozzá, hogy mászni tudjunk: egyre több sportterem kínál ilyen lehetőséget.

Kick box / Thai box

Szinte minden edzőteremben van valamelyik változata. Rengeteg intenzív mozgást követelnek meg ezek a sportok, így a szálkásításra ez az egyik legjobb mozgás: gyors izomfeszülések és ernyedések sorozata, és pont ettől fárasztó. Egy átlag edzést többnyire mindenki végig tud csinálni, a különbség az intenzitásban van. Nem mellesleg, a világ legszadistább hasizomgyakorlatai mind erről a tájékról jönnek. További előny, hogy a sok ütés-rúgás elé könnyedén odaképzelhetjük a főnököt, a kötekedő szomszédot, vagy azt a szemét pasit, aki kidobott két hete. Nem véletlen, hogy a fitneszcelebek sem tudtak elmenni ezek mellett a mozgásformák mellett, bár náluk csak szimpatikusabb edzőkkel találkoztam a hétköznapokban.