Jump to content

10 nyári könyv - 2. rész

2016. 06. 06. 10:29

Mondanánk, hogy ezek a könyvek mind a strandra valók, de azt sejtjük, hogy nem mind aszalódtok a napon hétvégén. Tehát inkább azt mondjuk: nyári szellőbe, nyugágyba, kertbe fröccs mellé, délutáni alvás előtt, útitáskába bedobva mind-mind tökéletesek.

4. Lakatos István – A majdnem halálos röntgensugár
Igen, tisztában vagyunk vele, hogy nagyon, de nagyon fontos elolvasni az Ida regényét, vagy átrágni magunkat A kőszívű ember fiain, de ha esetleg a Baradlay fivérek néhol dicső, néhol tragikus sorsa nem kötné le túlzottan a fiatal olvasókat, akkor is van megoldás. Lakatos István története egy olyan nagyvárosban játszódik, ahol még nincs mobil telefon, ahol az égen léghajók szállnak, és ahol egy Emma nevű, talpraesett betörő lány a főszereplő. Kötelezőkkel bajlódó vakációzók, és szüleik figyelmébe is ajánljuk, (nem)mindegymitcsakolvasson! jeligére.

5. Fabio Volo – Hely a világban
A szerző Ráadásnap című könyvét annak idején azért vettem meg, mert nagyon tetszett a borítója. Aztán mikor végre eljutottam oda, hogy el is olvassam, rájöttem, hogy megérte a beruházás. Az olaszok Nick Hornbyjának tartott Volo jól ír. A hősei épp annyira tökéletlenek, hogy azért szerethetőek maradjanak, és el tudja érni, hogy az első könyv után a másodikra, és a harmadikra is kíváncsi legyek. A Hely a világban sztorija egy szülészet folyosóján indul, és egy leendő legényapáról szól, aki nem tervezte, hogy apa lesz, de a dolgok (ahogy szoktak) másképp alakultak. Nosztalgia, kétségek, kérdések, félelmek, és Volo humora. Esti teraszon elkortyolt rosé mellé tökéletes.

6. Baranyai Ákos – Angyalossy Eszter – Wonderland
Gyanútlanul belevág az ember ebbe a könyvbe, hogy egynek jó lesz, aztán olvassa, olvassa és időnként a homlokára csap, hogy basszus ez rólam szól. Ez egy ilyen sztori. Már csak azért is, mert mindenki akart már életében rocksztár lenni. Mert mindenki megfogadta már, legalább egyszer, hogy ő nem lesz olyan, mint a szülei. Mert mindenkinek van egy barátja, akivel már nem tartja a kapcsolatot, de a fiatalsága jut eszébe róla. Mert mindenkinek van egy saját Wonderland sztorija. Akinek meg még nem volt, annak lesz, és egyáltalán, olyat mindig jó olvasni, amitől azt érzed, hogy nem vagy egyedül.

7. Paula Hawkins – Lány a vonaton
Régi igazság, hogy nem lehet neki vágni a nyárnak egy valamire való krimi nélkül. A Lány a vonaton nem véletlenül lett röviddel a megjelenése után elképesztően népszerű. Feszült, izgalmas, érdekes, kicsit olyan mint a Gone Girl film volt. Aki nem csak a limonádéban akar fürdőzni nyáron, annak jó választás. Aztán lehet kölcsönadni a barátoknak, mert tuti mindenki el akarja majd olvasni.