Jump to content

Kimerítő őszinteséggel: a 3 fő liszt típus

2018. 10. 30. 09:05

Ahány gabona, annyi féle liszt, csak tudjon az ember eligazodni a típusok és fajták között! Ha szeretnél jobban tájékozódni a lisztek világában, alább részletesen bemutatjuk, mi fán terem a fehér őrlemény.

A lisztfélék közül alapvetően három fajtát különböztetünk meg:

Finomított liszt: csak a gabona magbelsejét tartalmazza, amely keményítőben gazdag, emiatt viszont tápanyagtartalmának közel száz százalék át elveszti. Ez a fajta a legelterjedtebb, egyrészt olcsó árfekvése, másrészt tartós eltárolhatósága miatt.

Fehérliszt: hasonló a finomított liszthez, annyiban tér el, hogy nem őrlik olyan finomra

Teljes kiőrlésű liszt: komplett vitamin- és ásványi-anyag forrás, mivel a teljes gabonaszem őrlésére kerül sor, így tartalmazza a korpát és a csírát is.

A lisztek közül a teljes kiőrlésű változat volna javallott leginkább fogyasztásra, mivel ez a természetes összetevőkön kívül nem igazán tartalmaz adalékanyagokat, és a szervezet számára hasznosítható tápanyagtartalom ez esetben a legmagasabb. Előnyös tulajdonságai az árban is megmutatkoznak, ezért az árérzékeny vásárlók közében a finomított és fehér liszt lesz a céltermék.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)