Jump to content

9 isteni csokizó Budapesten

2018. 04. 04. 15:45

Ha valami édesre vágynátok, ezen a listán egészen biztos találtok tuti helyeket.

Budapesten és környékén számtalan nagyszerű hely vár benneteket, ha csokis, kakaós finomságokra vágytok. A korábban már tesztelt és bevált cukrászdák, bisztrók, csokimanufaktúrák és kávézók közül most kilencet ajánlunk. Várjuk kommentben a ti kedvenceiteket!

1. Édesmindegy

Ha az Édesmindegybe betértek, biztos, hogy mindig találtok valami csokisat, valami gyümölcsöset, valamilyen pohárkrémet a pultban, illetve a napi fogások közül nem hiányozhat a morzsapite sem, ami legalább kétféle ízben készül.

Annak ellenére, hogy a Pozsonyi úti Édesmindegy desszertbár, azokról sem feledkeznek meg, akik sósat szeretnek reggelizni. Nyolckor már felsorakozhattok az ajtóban, ha nem otthon költenétek el a reggelit. Forró csokival, teával, kitűnő kávéval, bagettel és croissant-nal szolgálnak a nap első étkezésre. A bagettekhez házilekvárokból vagy hatféle sós krémből lehet kettőt választani.

2. Patrisa Provence

Belépve minden kis szütyőben, festményben, polcban, bútorban, de még a padlóban is Dél-Franciaország köszön vissza. Ez a nyugati falusi kopottság, a vintage olyan hangulatot ad, hogy nem körbenézel, hanem leülsz és körbenézel. Két pultos lány, plusz Olga dolgozik éppen az üzletben. Nincsenek konkrét pályák, a lányok a konyhán és a pultban is ugyanúgy dolgoznak. Olga kifejtette, hogy ez azért van, mert szerinte az a legjobb, ha mindenki ért mindenhez. Ezzel tökéletesen egyetértünk.

Megér egy misét a habos kakaó, amely hatalmas bögrében érkezik, és a habrengetegben apró, színes pillecukrok tespednek. A kopott asztalon, makaronokkal egyszerűen olyan fantasztikusan néz ki, hogy azt hiszed, álmodsz. Biztos találkoztatok már csodásabbnál-csodásabb kávézói képekkel, miközben unottan görgettétek a végtelenségig le a Facebook-hírfolyamotokat. Na, ezeknek a képeknek a megelevenedését éltem át ott, és akkor. Cím: 9. kerület, Lechner Ödön fasor 3.

3. Ahoy

Budapest szívében, három perc sétára a Ferenciek terétől, az Astoriától vagy a Kálvin tértől valódi csokimennyországra bukkanhattok. Az Ahoy! Chocolate & Lemonade Bar egy igazi kis kincses láda, telis-tele "csokikincsekkel", ahol nem árt egy kis kalózos ravaszság.

Megtaláltuk Budapest legszuperebb forró csokoládézós helyét, ahol ti állíthatjátok össze, hogy pontosan mit is kértek a csokis italotokba - aminek az alapanyaga valódi belga csokoládé.

4. Chez Dodo

A kis sütizőhöz megérkezve az utcáról azonnal láttuk, hogy ez tényleg egy nagyon aranyos hely, a kirakaton keresztül épp látni lehetett, ahogy a hely egyik megálmodója, Szalai Dóra (Dodo) a finomságokat készíti. Bár a fővárosban sok helyen ehettek macaront, jelenleg ez az egyetlen macaronozó, vagyis olyan hely, ahol - kávén kívül - csak macaron kapható.

Belépve nagy méretű üvegvitrin uralja a teret, tele apró, pasztell színű sütikkel. Mellette munkapult található, szemben pedig egy bárpult, valamint több kisebb asztal kapott helyet néhány székkel, ahol a vendégek akár helyben is fogyaszthatnak, noha hely méretéből – és díszdobozaiból – adódóan igen erős az elviteles vonal. Mi is helyet foglaltunk az egyik kis asztalnál, és már kaptuk is a cappuccinónkat, hiszen a hely kávézó is egyben. A Chez Dodo az 5. kerület Sas utca 7. szám alatt található.

5. Csokimúzeum

Ugyan ez nem csokigyár, csak múzeum, a látogatás élményét Willi Wonkához hasonlóan különböző túrák formájában álmodták meg a szervezők. Kedvetekhez (és lehetőségeitekhez) mérten több túra közül választhattok. Mi a Fejedelmi Túrát ajánljuk, aminek a végén igazi lakomát kapnak a résztvevők. A túrákat úgy kell elképzelni, hogy a bejárattól kezdve egy vezetőre vagytok bízva, aki ismeri a hely minden szegletét, így garantáltan nem tévedtek el, ráadásul minden érdekes infót elmond, interaktív előadásokat rögtönöz, melyek kicsik-nagyok számára is igen szórakoztatóak. Hol keressétek? A 16. kerületben, a Bekecs u. 22. alatt.

6. Móka

Két évtizede látható a Módszertani Kabinet feliratú tábla a budai Varsányi Irén utcában. Arra, hogy pontosan mit takart a cégér, mindenki máshogy emlékszik, ami biztos, hogy most a reggeliző helyek egy apró gyöngyszeme várja a korgó gyomorral ébredőket: a Móka Kávézó.

Teákból is bőven van választék, a csészétek mellé kis kancsóban érkezik a forró víz, így akár több teát is elszürcsölhettek a reggeli mellé. Akinek ez nem lenne elég a forró italokból, annak ott a kakaó, vagy a forró csoki. A jóllakás tekintetében sem lehet ok panaszra, a házi sütiktől és kekszektől kezdve a péksüteményeken át a salátákig és a házi „kenceficékig” választhattok a hideg ételek közül.

7. Asztalka

Néhány perc sétára az Erzsébet hídtól, a Tabáni Plébánia szomszédságában bújik meg az Asztalka nevű cukrászda, ami mellett könnyen elsétálhat, aki nem tudja: inkább betérni érdemes. A hely megálmodója, Berke Márta, miután alaposan kitanulta a bútorrestaurálás csínját-bínját, úgy döntött, ő inkább emberekkel szeretne foglalkozni.

Az első természetesen, amiért egy cukrászdába betérünk: a sütemények. Az Asztalka minden nap 11-kor nyit (a hétfőt leszámítva, amikor pihen a csapat), előtte reggel készülnek a sütemények. A garantáltan jó végeredmény a minőségi alapanyagokban (a hűtőben itt nem találunk margarint, csak vajat), és a folyamatos kísérletezésben, fejlesztésben rejlik. Előbbiek okán az itt kapható sütemények nem feltétlenül olcsóak, de elfogyasztásuk után senki nem panaszkodott még. A mi kedvencünk az almabortorta lett, de a vörösborban áztatott áfonyákkal gazdagított csokimousse torta is gyorsan elfogyott a tányérunkról.

8. Zangio

A mester, aki a csokoládét készíti a kis családi vállalkozásban Budakeszin, Pap Zoltán (amúgy közgazdász, ahogyan a felesége is), évekkel ezelőtt egy nap úgy döntött, hogy elmegy Franciaországba, és kitanulja a profi bonbonkészítést, mert addig csak otthon, a konyhában próbálgatta a csokifőzést.

Ebből aztán komoly tudás, elhivatottság és egy jól működő manufaktúra lett, amely a 2011 év végi indulástól számítva most már több mint másfél éve létezik, és azt mondhatjuk: megérte.

Az alapanyagok mind belga és francia területről származnak, ehhez hozzájön az aprólékos és kemény munka, ebből aztán logikusan következik, hogy nem a Sport szelet árképzésére kell számítanunk, de higgyétek el: érdemes megkóstolni a kis csokicsodákat.

9. Míves

A kávék, csokoládék, szálas teák választéka széles, de vannak kézműves szörpök, kis gazdaságban készített biozöldséglevek is. Nagyon nehéz eldönteni, hogy mit is válasszon az ember, a japán cseresznyetea legalább annyira mély nyomot hagyott bennünk, mint a chilis forró csoki, a tejhabos kávé vagy a fűszeres paradicsomlé.

Az itallapra kár hagyatkoznotok. A pedagógus-, és művészpályáról átigazolt Tibi csak csokiból több tucat verziót tud. Legjobb, hogyha pár szót váltotok vele, és ő személyre szabja az italotokat. A díszítésben legalább ennyire körültekintő, speciális eszközöket szerzett azért, hogy szebbnél-szebb mintákat varázsoljon a tejhabok és tejszínhabok tetejére. A 9. kerületben, a Tűzoltó utcában találjátok a romkávézót.

(Forrás: legjobbitthon.hu)