Jump to content

10 dolog, amit nem tudtál a dobostortáról - 1.rész

2017. 07. 07. 09:13

Kedvenc magyar tortánk keletkezésének igazán furcsa története van. A véletlen és némi munkamániás cukrász is szerepet játszik benne.

1. A dobostorta a nevét Dobos C. József híres pesti cukrászmesterről kapta, ő volt az, aki 1884-ben megalkotta az első tortát, ami aztán a 20. század egyik kedvenc tortája lett. 

2. Dobos C. József célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. A korábbi torták főzött krémekkel, tejszínhabbal, tejhabbal készültek, így új megoldásra volt szükség, ezért rukkolt elő Dobos a vajkrémmel.

3. A legenda szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki só helyett véletlenül cukrot tett a köpülő edénybe, akkoriban ugyanis sóval tartósították a vajat. A cukrászmester az „elrontott” vajat nem dobta ki azonnal, hanem megkóstolta, és mivel ízlett neki, addig kísérletezett, míg el nem készült a tökéletes vajkrém, amivel a vékony piskótalapokat megkente. 

4. A másik újdonság az volt, hogy a kész piskótamasszához olvasztott vajat kevertek, amitől az krémszerűbb, a tortalapok pedig porhanyósabbak lettek. Dobos fáradhatatlanul dolgozott a torta tökéletesítésén, alapanyagot, időt és energiát nem sajnálva tesztelte a különböző verziókat, hogy megtalálja az ideális alapanyag-kombinációkat.

5. A tortával a nagyközönség 1885-ben, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon ismerkedett meg, ahol Dobosnak csemegekereskedőként saját pavilonja volt. Kínálatában a lúdmáj, a szarvasgomba, spárga és egyéb csemegék mellett ekkor jelent meg a dobostorta, melyből a rendezvényen Erzsébet királyné és I. Ferenc József is evett.

(Forrás: nlcafe.hu)