Jump to content

5 könyv, ami sorozatként is fantasztikus

2017. 10. 12. 17:01

Vannak könyvek, melyek zseniálisak. És vannak belőlük készült sorozatok, amik még zseniálisabbak. Lássuk hát a legjobbakat.

A szolgálólány meséje

A HBO sorozata a legjobb dráma és a legjobb drámai színésznő és mellékszereplő díját is bezsebelhette. Az 1984-ben írt A szolgálólány meséje egy olyan képzeltbeli jövőt ír le, ahol a társadalom jelentős része nemzésképtelenné vált. Azokat a nőket, akik képesek teherbe esni, eszközként kezelik: életük célja, hogy gyermeket szüljenek olyan házaspároknak, ahol a nők meddőkké váltak. Ebben a groteszk, kifordított társadalomban a születésszabályozás, abortusz, pornó, dohányzás, alkoholizálás szigorúan tilos, a nők számára pedig az olvasás is tiltott dolog. Margaret Atwood könyve azért hihetetlenül lebilincselő olvasmány, mert az írónő (ahogy az a legújabb kiadás előszavában is olvasható) csak olyan dolgokat ábrázolt a könyvében, melyek a történelem során valahol, valamikor már megtörténtek.

Hatalmas kis hazugságok

A sorozat első részénél még félő volt, hogy az egymással rivalizáló családanyák története egy közhelyes sztorivá fog válni, de a bezsebelt Emmy-díjak is mutatják, hogy erről szó sincs. Az amerikai kisváros (csak felszínen) nyugodt hétköznapjait egy gyilkosság rázza meg. Azt, hogy ki az áldozat csak a sorozat végén tudjuk meg, azt azonban már az első részekből is leszűrhetjük, hogy mennyi hatalmas kis hazugság rejlik a külső szemlélők számára boldognak tűnő családok életében. A sorozat alapjául szolgáló, Magyarországon még nem publikált könyvet 2014-ben írta Liane Moriarty. A Hatalmas kis hazugságok második évadát már nyáron bejelentették, mivel azonban a könyv történetét már az első évadban feldolgozták, a folytatás már teljes mértékben a szövegírók fantáziáján múlik.

Tóparti kísértetek / Csontzsák

Stephen King könyveinek feldolgozása nyereséges vállalkozás, elég, ha az Az sikerére gondolunk. A Tóparti kísértetek (sorozatként: Csontzsák) egy kétrészes minisorozat, melynek főszereplője a James Bondként is ismert Pierce Brosnan. A férfi egy sikeres írót, Michael Noonant alakít, akit felesége halála után elfog az alkotói válság. A művész folyamatosan vidéki nyaralójukról álmodik, ezért úgy dönt, hogy meglátogatja a helyet. A teljes mértékben horrorfilmbe illő házikó régebben egy néger bluesénekesnő otthona volt, aki egy gyilkosság áldozata lesz. Michael látomásai és nyomozása segítségével lassan rájön, hogy az énekesnő és felesége halála között kapcsolat van. Amíg pedig a rejtélyt kibogozza, halálra izgulja magát az olvasó – vagy a néző.

Katedrális

Ken Follett nagyszabású Kingbridge-trilógiájának az első két részét is feldolgozták már sorozatként. (A harmadikat is valószínűleg hasonló sorsra jut, viszont erre még várni kell: a Tűzoszlop még csak alig néhány napja jelent meg.) A Katedrális címen futó könyv/sorozat középpontjában egy középkori katedrális felépítése áll, mely, mint kiderült cseppet sem volt könnyű feladat. Az idők végezetéig című folytatásban az első részből megismert szereplők leszármazottainak a története bontakozik ki. Az izgalmas cselekményszövés, váratlan fordulatok és a szereplők belső lelki világának élénk ábrázolása egyik könyvből/sorozatból sem hiányzik. Igaz, szerintünk könyvben nagyobbat szól a történet: olvasva sokkal jobban átjön a regény hangulata és a kor szelleme.

The Night Manager

Ha John le Carré neve nem mondana semmit, segítünk: neki köszönhetjük a részben Budapesten forgatott Suszter, baka, szabó, kém című filmet is. A kémsztorikat jegyző Carre 1995-ben Éjszakai portás címen megjelent könyvét (nemrég újra kiadták, Éjszakai szolgálat címmel) tavaly dolgozták fel sorozatként, Hugh Laurie (alias Dr. House) és Tom Hiddleston főszereplésével. A történetből kiderül, hogy még egy éjszakai portás munkája is lehet életveszélyes. Az “álcázott” éjjeli őrünk nem más, mint a brit haderő exkatonája, Jonathan Pine, aki régi ellenfelét üldözi a végsőkig. Carré műve a egyver- és drogcsempészet mocskos világába kalauzol minket.

(Forrás: funzine.hu)