Jump to content

Öt sorozat, amiben imádtuk viszontlátni Budapestet

2016. 07. 31. 11:39

Az elmúlt években Magyarország rengeteg hollywoodi produkció forgatásának adott otthont (elég csak aMentőexpedíció-ra, A kém-re vagy a Die Hard – Drágább, mint az életed-re gondolni), és a rendelkezésre álló remek infrastruktúra mellett a filmesek sokszor Budapestet is „kölcsönveszik" néhány jelenethez. A magyar fővárost viszont nemcsak a nagyköltségvetésű alkotások kedvelik, de a sorozatok is. Összeállításunkban olyan szériákat gyűjtöttünk össze, amelyekben így vagy úgy, de jutott némi szerep Budapestnek.

12 MAJOM

A hasonló című 1995-ös Terry Gilliam-filmből az amerikai SyFy csatorna készített sorozatot, aminek a második évadja jelenleg is fut a Film Café műsorán. A széria első évadja nagy vonalakban ugyanazzal a cselekménnyel operált, mint a Bruce Willis és Brad Pitt főszereplésével készült mozifilm: adott a jövő, ahonnan visszaküldenek egy férfit (Aaron Stanford) a múltba, hogy akadályozza meg a világot letaroló vírus elterjedését, és derítse ki, mi köze mindennek a 12 majom hadseregéhez.

A sorozat 2015 szeptemberében forgatott Magyarországon, és az itthon felvett jelenetekkel a második évad első részében találkozhattunk. Budapest ráadásul saját magát alakítja, Erzsébet hidas látképpel, macskaköves pesti utcákkal, majd a Lánchídé lesz a főszerep, robbanásokkal, lövöldözéssel, vakmerő főhősökkel és egy ugrással, aminek a leutánzását nem javasolnánk senkinek.

VÁLASZCSAPÁS

Az angol akciósorozat több szempontból is kedves a számunkra. Az alkotók egyrészt két évad (a 2. és a 4.) elkészítéséhez is Magyarországot találták az egyik megfelelő helyszínnek, másrészt Budapestet nemcsak azért „használták", mert kiválóan alkalmas más kelet-európai ország helyettesítésére, de fővárosunk olykor a történet szempontjából is fontos helyszín volt a szériában.

Például a második évad utolsó két részében, ahol egy terrorcselekmény megakadályozása a főhősök feladata. Teréz körút, Nyugati pályaudvar, pár másodperc hármas metró, Lánchíd, és még sorolhatnánk – mindenki rögtön otthon érzi magát a pörgős képsorokat látva.

CÉLSZEMÉLY

A júniusban véget ért Célszemély stábja ugyan sosem járt Magyarországon, de az öt évad során Budapest sokszor szóba került, és arra is volt példa, hogy magyar felirattal ellátott kamerák képét láthattuk a tévéképernyőn. A fővárosunk „valódi" felbukkanására egészen a negyedik évad első részéig kellett várni, a történet szerint ugyanis nálunk játszódik az epizód nyitánya.

Budapest feltűnése persze csalóka, hiszen a Hajdú Budapest Hotelnek nevezett épületből kisétáló színésznő pillanatait nem Magyarországon rögzítették, hanem valahol New York-ban, és a budapesti látkép (főszerepben ezúttal is a Lánchíd) csak digitális utómunkával került a képre, de az ember szíve így is dobbant egyet, hiszen ilyet azért nem sűrűn láthatunk amerikai sorozatban.

FEKETELISTA

A Feketelista is hasonlóan járt el, mint a Célszemély, csak itt már az első évad tizenkettedik részében Budapestre vezetnek a történet szálai. Az FBI a világ egyik legrejtélyesebb bűnözőjének segítségével ered a gazfickók nyomába, és Az alkimista című epizód egyik mellékszálaként egy szerb maffiózót kell lekapcsolni a fővárosunkban. Előbb a Lánchidat látjuk (egyszer azért a Szabadság híd is kaphatna szerepet), majd jön a Parlament, aztán a kamera végigszáguld a pesti rakpart egy részén, hogy végül a Pesti Vigadó épületén állapodjon meg.

A patinás épület itt egy puccos étteremnek ad helyet, ahol az FBI emberei le is csapnak a rosszfiúra. A Feketelista stábja persze szintén nem forgatott Magyarországon, a színészek nem jártak itt, az éttermi jeleneteket valószínűleg egy stúdióban rögzítették, csupán a város jellegzetes helyszíneit rögzítették nálunk. Az illúzió persze így is működik, a Parlament és a Széchenyi Lánchíd látványa még akkor is jó érzéssel tölti el a nézőt, ha mindennap elmegyünk mellettük.

DRAKULA

A Jonathan Rhys Meyers (Tudorok, Match Point) főszereplésével készült rendhagyó Drakula-történetet ugyan a tízepizódos első évad után elkaszálták, mégis az egyik legkedvesebb darab a listánkon. A szériát teljes egészében nálunk forgatták, így minden egyes epizódban találkozhatunk olyan helyszínekkel, ahol már mi magunk is jártunk, vagy bármikor megfordulhatunk, ha kedvünk szottyan hozzá. Az élményt ráadásul még az sem csorbítja, hogy Budapest híres helyszínei itt a viktoriánus Londont hivatottak életre kelteni.

Már a Drakula első epizódja is számos ismerős hellyel várja a nézőket: a főhős otthonát a városligeti Vajdahunyad vára testesíti meg, de a falak között játszódó részeket már a Néprajzi Múzeumban rögzítették. Éles szeműek kiszúrhatják a rövid időre felbukkanó Párizsi Udvart, majd hosszan gyönyörködhetünk a Magyar Állami Operaház belső tereiben. A Drakula még egy ivós játék alapja is lehetne: kikészítjük a feleseket, és aki hamarabb találja ki, hogy hol játszódnak az egyes jelenetek, az máris leguríthat egy pohárkával.