Jump to content

Tíz brit sorozat, amit vétek lenne kihagyni - 4.rész

2016. 07. 29. 11:35

A briteknek mindig is volt érzékük a szórakoztató tévésorozatokhoz (Csengetett, Mylord?; Halló, halló!; Doctor Who; Onedin család, Waczak szálló stb.), és ez a jó szokásuk nem változott az elmúlt években sem. Összeállításunkban olyan brit szériákat gyűjtöttünk csokorba, amelyek 2000 után készültek, és érdemesek minden sorozatrajongó figyelmére.

A HIVATAL (THE OFFICE)

Ha pedig már szóba került a céges kultúra, akkor mindenképpen beszélnünk kell A hivatal című szériáról, ami úgy szórakoztató, hogy közben a tévétörténet egyik legkínosabb sorozataként vonult be a köztudatba. A sztori szerint egy dokumentumfilmet forgató csoport érkezik egy papírforgalmazó céghez, és pont akkor kezdik el rögzíteni a dolgozók mindennapjait, amikor az anyacég bejelenti, hogy átszervezi a fiókvállalatait.

A hivatal főszereplője a helyi érdekeltséget vezető David Brent (Ricky Gervais), aki teljesen alkalmatlan a feladatára, és jelenlétével a legtöbbször pokollá teszi a kollégái életét. A sorozat pont miatta kínos (és szórakoztató), mert a férfi folyamatosan olyan szituációkba keveredik a kollégáival, amitől bárki hátán feláll a szőr. A Ricky Gervais komikus fejéből kipattant széria két évadot és egy kétrészes karácsonyi különkiadást élt meg, és Amerikában még egy hasonló című, kilenc szezonig jutó másolat is készült belőle. Az eredeti brit verziót csak utálni vagy imádni lehet, középút nincs – mi az utóbbi kategóriába tartozunk.

KÍVÜLÁLLÓK (MISFITS)

A Zöld Íjász, a Flash - A villám és a többi újhullámos szuperhőssorozat még sehol nem volt, mikor a szigetországban már felkapták a témát, méghozzá úgy, ahogy arra csak a britek képesek. Bármilyen képregény adaptálása helyett jött egy kiváló saját ötlet: villám csap a közmunkára fogott balhés fiatalokba, akik ennek hatására különleges képességekre tesznek szert. A dolgok innentől nem úgy alakulnak, mint egy hagyományos szupersztoriban: jó pár hulla marad a hőseink után, még annak ellenére is, hogy amúgy jólelkű legényekről és lányokról van szó.

A kezdetben inkompetens brigád idővel persze kénytelen a jó ügy érdekében használni a képességeit, mikor feltűnnek az igazi rossz arcok. Mindezt sötét, nem egyszer egészen beteg humor kíséri, megfűszerezve egy erős szerelmi szállal és olyan színészekkel, mint Iwan Rheon, aki a Trónok harca Ramsay Boltonjaként vált igazán ismertté. A Kívülállók-ból öt évad és összesen 37 rész készült, a színészgárda ugyan változott az idők során, de ha ráérzünk a sorozat sajátos ízére, akkor villámgyorsan az egyik legnagyobb kedvencünké válhat.

DOWNTON ABBEY

Végezetül itt egy másik olyan sorozat, ami a Sherlock-hoz hasonlóan hatalmas siker lett világszerte. Nem csoda, hiszen szinte mindenki imádja a brit akcentust, a szövevényes családi sztorikat és az olyan kiváló színészeket, mint Maggie Smith (Harry Potter-filmek, Gosford Park). A Downton Abbey a kosztümös drámát házasítja a családi szappanoperákkal, csak aBarátok közt-nél jóval kidolgozottabb és fordulatosabb történettel. A korszak ráadásul az 1900-as évek eleje, mikor még virult az angol felsőosztály, de az arisztokratákat azért már megcsapta a villámgyorsan változó világ szele.