Jump to content

Tíz brit sorozat, amit vétek lenne kihagyni - 3.rész

2016. 07. 19. 11:34

A briteknek mindig is volt érzékük a szórakoztató tévésorozatokhoz (Csengetett, Mylord?; Halló, halló!; Doctor Who; Onedin család, Waczak szálló stb.), és ez a jó szokásuk nem változott az elmúlt években sem. Összeállításunkban olyan brit szériákat gyűjtöttünk csokorba, amelyek 2000 után készültek, és érdemesek minden sorozatrajongó figyelmére.

PÁRAN PÁRBAN (COUPLING)

A britek nem csak akkor remekelnek, ha bűnügyekről és sokkolásról van szó, humorért sem kell a szomszédba menniük. Jó példa erre a 2000-ben indult, négy évadot megélt Páran párban, amit legegyszerűbben az angol Jóbarátok-ként lehetne jellemezni. Hat cimbora, három fiú és három lány járnak össze rendszeresen egy közeli pubba, ahol rendszeresen kibeszélik a szexuális és szerelmi életüket. Egy idő után persze kiderül, hogy a társaság egyes tagjai bizony vonzódnak egymáshoz, ami újabb őrült történetekhez és vidám pillanatokhoz vezet.

Amiben a Páran párban jóval több, mint egy sima Jóbarátok-utánzat, hogy sokkal lazább, szókimondóbb, pikánsabb és sokszor kínosabb, mint a sokak által kedvelt amerikai sorozat. Ráadásul a szereplők is közelebb állnak a nézőkhöz, hiszen európaiként jobban tudunk azonosulni az esténként a helyi kocsmában italozó, csajozó/pasizó és sztorizó hősökkel, mint a manhattani kávéházban capuccinót szürcsölgető társasággal.

KOCKAFEJEK (THE IT CROWD)

Ha a Páran párban a brit Jóbarátok, akkor a Kockafejek a britAgymenők, bár azt gyorsan hozzá kell tenni, hogy a The IT Crowdegy évvel hamarabb került adásba, mint a Los Angeles-i brigád kalandjai. A felállás viszont nagyjából ugyanaz: a Reynholm vállalat IT-részlegén dolgozó Roy és Maurice kapnak egy menedzserlányt a nyakukba, akiről nagyjából két perc alatt kiderül, hogy köze sincs a számítástechnikához. A kockák viszont kénytelenek együtt dolgozni a nővel, és a két különböző „világ” találkozása számos mókás pillanatot eredményez.

A négyszer hat részes sorozat abban mindenképpen hasonlít aPáran párban-ra, hogy sokkal közelebb áll a nézőkhöz, mint a Big Bang Theory világa: amíg részecskefizikusokat viszonylag kevesen ismernek, addig a legtöbben már biztos kapcsolatba kerültek a munkahelyük IT-szakembereivel, és tuti, hogy közülük rengetegen hallották már a széria ikonikus kérdését is: „Próbáltad kikapcsolni-bekapcsolni?” A Kockafejek persze nemcsak a kissé furán viselkedő geek srácok miatt vicces, hanem azért is, mert a sorozat által bemutatott céges kultúra is sok hasonlóságot mutat az itthon tapasztalható viszonyokkal.