Jump to content

Tíz brit sorozat, amit vétek lenne kihagyni - 2.rész

2016. 07. 17. 11:33

A briteknek mindig is volt érzékük a szórakoztató tévésorozatokhoz (Csengetett, Mylord?; Halló, halló!; Doctor Who; Onedin család, Waczak szálló stb.), és ez a jó szokásuk nem változott az elmúlt években sem. Összeállításunkban olyan brit szériákat gyűjtöttünk csokorba, amelyek 2000 után készültek, és érdemesek minden sorozatrajongó figyelmére.

FEKETE TÜKÖR (BLACK MIRROR)

A Fekete tükör nem egy klasszikus sorozat, inkább olyan, mint egy antológia, amiben az köti össze az egyes részeket, hogy az epizódok egyszerre sokkolják és gondolkodtatják el a nézőt. A repertoár széles, hisz volt már téma a politika, a valóságshow-k, a párkapcsolatok és a technikai függőség is. A legelső részben például a brit miniszterelnök kerül rendkívül kínos döntési helyzetbe: ha nem létesít nemi aktust élő adásban egy disznóval, akkor a királyi család egyik közkedvelt tagját kivégzik az elrablói.

A többi rész felütése korántsem ilyen durva, de nincs is rá szükség, ugyanis a 40-70 perces epizódok végén szinte kivétel nélkül kell egy kis szünet, hogy elgondolkodjunk a látottakon. A történet minden esetben kerek, szórakoztató egész, de mindig akad valami mögöttes tartalom, amin érdemes egy kicsit töprengeni, vagy akár beszélgetni róla. A sorozat presztízsét jól mutatja, hogy a 2014-es White Christmas különkiadásban Jon Hamm (Mad Men – Reklámőrültek) vállalta el a főszerepet, így még emlékezetesebbé téve az egyik legösszetettebb epizódot. AFekete tükör-ből eddig hét epizód került adásba, ősszel pedig érkezik egy 12 részes harmadik szezon a Netflix kínálatába.

HAJSZA (THE FALL)

A brit sorozatok különösen erősek, ha bűnügyi témáról van szó, és az ilyen jellegű szériák szinte mindig köröket vernek az amerikai konkurenciára – jó példa erre a Hajsza, ami igazi sztárparádéval várja a nézőket. A helyszín Belfast, ahol a hosszú idő óta megoldatlan ügyekre szakosodott Stella Gibson (Gillian Anderson) egy sorozatgyilkos (Jamie Dornan) nyomaira bukkan, és ezzel egy veszélyes fogócska veszi kezdetét. A napközben tisztes családapaként élő és gyásztanácsadóként dolgozó Paul Spector éjszakánként kegyetlen vadásszá válik, aki minden esetben csinos fiatal nőkön éli ki beteges fantáziáit.

A sorozat hagyományos nyomozós szériaként indul, de idővel Gibson és Spector macska-egér harca szintet lép: a rendőrnő és a pszichopata férfi egymás megszállottjaivá válnak, így a második évad már nemcsak egy sorozatgyilkos utáni hajszáról, de az üldöző és üldözött közötti furcsa kapcsolatról is szól. A Hajszá-ból eddig két szezon készült, összesen tizenegy résszel, és valamikor 2016 végén érkezik az utolsó etap, amiben pont kerül a kőkemény nyomozó és a sorozatgyilkos történetének végére.