Jump to content

Tíz brit sorozat, amit vétek lenne kihagyni - 1.rész

2016. 07. 10. 11:31

A briteknek mindig is volt érzékük a szórakoztató tévésorozatokhoz (Csengetett, Mylord?; Halló, halló!; Doctor Who; Onedin család, Waczak szálló stb.), és ez a jó szokásuk nem változott az elmúlt években sem. Összeállításunkban olyan brit szériákat gyűjtöttünk csokorba, amelyek 2000 után készültek, és érdemesek minden sorozatrajongó figyelmére.

SHERLOCK

Napjaink egyik legnépszerűbb brit sorozata a Sir Arthur Conan Doyle által megálmodott szuperintelligens magánnyomozó kalandjait feldolgozó Sherlock, ami a legtöbb adaptációtól eltérően nem a viktoriánus kori, hanem napjaink Londonjában játszódik. Az eddig három évadot és egy speciális különkiadást megélt széria egyszerre dolgozza fel a klasszikus Doyle-regényeket, és áll elő saját ötletekkel.

Az alapvetően rövid, mindössze háromrészes, de másfél órás epizódokkal operáló évadok kellően csavarosak, a párbeszédek zseniálisak, és a „kémia” is tökéletesen működik Sherlock Holmes és Dr. Watson között. Benedict Cumberbatchet a Sherlocktette világsztárrá, és biztos, hogy a sorozatnak szerepe volt abban, hogy Martin Freeman megkapta a Hobbit-trilógia főszerepét. A széria legutóbb 2016 januárjában jelentkezett egy különleges, a viktoriánus Angliában játszódó speciális epizóddal, 2017 elején pedig végre megérkezik a negyedik évad.

BROADCHURCH

A 2013-ban indult Broadchurch a klasszikus nyomozást ötvözi a kisvárosi drámával, méghozzá abszolút húsba vágó módon, átlagon felüli minőségben. A címadó idilli városkát borzalmas tragédia rázza meg: a Latimer család kisfiát holtan találják a tengerparton, a gyerkőc gyilkosság áldozata lett. A helyi rendőrnő (Ellie Miller) az ügy felderítéséhez segítséget kap egy meglehetősen ellentmondásos nyomozó (a zseniális David Tennant) személyében, és az eset felgöngyölítése során világossá válik, hogy a kisváros egyáltalán nem olyan ártatlan hely, mint amilyennek elsőre tűnik.

A sorozat ugyan sablonos alapokra építkezik, de az alkotóknak sikerül elérniük, hogy villámgyorsan kötődjünk a szereplőkhöz, és az érdeklődést fenntartó fordulatokat is úgy adagolják, hogy aBroadchurch-öt képtelenség abbahagyni. Libabőrös hangulat, zseniális zenék, pazar látvány, szerethető karakterek remek színészek megformálásában, és egy olyan végkifejlet, amit sokáig nem fogunk elfelejteni. A sorozathoz kiváló folytatás is készült, 2017-ben érkezik a harmadik szezon.

LUTHER

Idris Elbát már az HBO zseniális sorozatában, a Drót-ban is kedveltük, de a fekete bőrű színészt a Luther tette igazi kedvencünké. A négy rövidke évadot megélt nyomozós sorozat jól ismert toposzokból építkezik: főhőse egy renitens, magánéleti problémákkal küzdő nyomozó, aki hét hónapnyi felfüggesztés után veszi fel a munkát. Ám hiába kapunk egy regényekben, filmekben és sorozatokban már sokszor látott alapfelállást, ami ezután következik, az minden, csak nem hétköznapi.

A Luther alkotói nem kímélik sem a főhőst, sem a nézőket, London legkeményebb bűnügyeit kapjuk az arcunkba, olyan eseteket, amiket csak a címszereplő szabályai szerint, a járt útról letérve lehet megoldani. A Luther sötét, sokszor egészen brutális sztorikkal sokkolja a nézőt, és parádés színészi játékkal kényeztet. Idris Elba zseniálisan hozza a makacs, öntörvényű és sajátos morális elvek mentén dolgozó nyomozót, de mellé megkapjuk még Ruth Wilsont is, aki egész egyszerűen lenyűgöző a főhőssel sajátos kapcsolatot építő nárcisztikus pszichopata szerepében.