Jump to content

5 dolog, amit garantáltan nem tudtál Stephen King Az című regényéről

2018. 11. 27. 15:00

A vérfagyasztó regények koronázatlan királyának, Stephen Kingnek a filmvásznon is megelevenedett gyomorbizsergető alkotása izgalmas titkokat rejt. Inspirációról, műhelytitkokról és az Az talán legérdekesebb misztikumáról gyűjtöttük össze a tudnivalókat.

Az angolul „It” címet viselő regény talán a valaha volt legjobb filmes adaptáció alapját szolgáltatta. A King regényekből készült filmek köztudottan nem nyerték el az alkotó szimpátiáját, de az Az egészen más tészta. Már csak azért is, mert eredetének történetét is misztikus szálak övezik.

A regényt egy norvég mese ihlette

A The Three Billy Goats Gruff egy klasszikus norvég mese, három kecskével és egy trollal. Nem tűnik úgy, hogy ebből egy több mint ezer oldalas horror regény kerekedjék, ugye? Nos, nem így gondolkozott erről Stephen King, aki a mai napig azt nyilatkozza, hogy ez a mese volt az elsődleges inspirációja. A regényben megjelenő Az gyakorlatilag a troll démoni kivetülése.

Négy évig írta

King négy teljes évet töltött azzal, hogy megírta a regényt. Az író talán minden idők legtermékenyebbike, nevéhez több mint 50 alkotás fűződik, de az Az egy különleges éra szülöttje, ami érződik a képi világon, a cselekményeken és a karaktereken is. Amikor az IT először megjelent 1986-ban, akkor King további három könyvet publikált abban és a rákövetkező évben. Ami nagyon sok.

A második leghosszabb novella

Az IT-et, csak a Végítélet tudta lenyomni hosszúságban a maga 1153 oldalával. Az Az „csak” 1138 oldal, szóval, nem sokkal maradt le az első helyről.

A legvitatottabb jelenet, ami nem annak készült

A filmben látható egy szexjelenet, ami a Vesztesek Klubjának egyetlen lány tagját valamint Mike-ot és Richie-t ábrázolja. A szexként értelmezett jelenetről King egy interjúban azt nyilatkozta, hogy ő azt egyfajta spirituális jelenetnek szánta.

Kokain hatása alatt írta

Stephen King híresen hírhedt arról, hogy legjobb könyveid alkoholos, vagy kokainos hatás alatt írta. A ma 30 éve tiszta író egyik legjobb műve, az Az is egy bekokainozott időszak termése. A Rolling Stone magazinnak úgy nyilatkozott erről az éráról, hogy „1978 és 1968 között kemény kokainfogyasztó voltam”. 

A rémkoppantók volt az utolsó könyve, amit kokainos behatás alatt írt.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)