Jump to content

5 tuti könyv a nyárra

2018. 02. 10. 15:07

Regény a Londonba kivándorolt fiatalok mindennapjairól, migránsok története a bibliai Exodus-szal összehozva, huszonéves magyar fiatalok szenvedésének kiáltványa, izgalmas krimi a cár elleni gyilkossági kísérletről. Nyári könyvajánlónkban egyaránt talál magának szórakoztató, elgondolkodtató, megindító, vagy éppen borzongató olvasmányokat.

Kovács Eszter: Let’s kifli (Atheneaum)

Kovács Eszter könyvének főhőse Londonban él, melynek színpompás felszíne csupa meglepetést rejt. Egy kivándorlás ismerős, mégis egyedi története egy lányról, és egy brit fiúról, aki esténként hozzábújva félig magyarul, félig angolul azt suttogja a fülébe: Let' s kifli! A szórakoztató és olvasmányos kötet inkább sztorik és életképek gyűjteménye, mintsem egy nagy ívű történet.

A Let’s kifli plasztikusan ábrázolja a külföldön élő és szerencsét próbáló fiatalok érzéseit, gondolatait. Miért is jöttem ki valójában? Nyelvet tanulni? Pénzt keresni? Menekültem valami elől? Egy szebb és jobb jövő reményében?

A kötet a Magyarok külföldön sorozat nyitó darabja, élménykalauz mindenkinek, aki menni, vagy éppen maradni szeretne. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Donna Tartt: A titkos történet (Park)

A titkos történet különös, kissé misztikus atmoszférája azonnal beszippantja az olvasót. A legnagyobb borzalmakról is a szépség nyelvén szóló mű egyszerre pszichothriller és fejlődésregény, melynek főszereplői egyetemisták: négy fiú és egy lány, akik egy különc klasszikafilológus professzor kiválasztottjai. Megközelíthetetlenek, gyönyörűek, titokzatosak, mindenkinél műveltebbek és okosabbak. A valóság és a képzelet határán lebegnek, és az antik kultúra bűvöletében élnek: még a Dionüszosz-kultusz orgiáit is fel akarják eleveníteni. Azonban az őrült hajszában egy napon túl messzire mennek.

Donna Tartt amerikai írónőt első regénye, a Titkos történet egy csapásra világhírűvé tette. A könyvből első körben 5 millió példányt adtak el, és mára több mint 42 nyelvre fordították le. A kissé bizarr külsejű, titokzatos írónő harmadik regénye, az Aranypinty Pulitzer-díjas lett, és az év könyvének választották az Amerikai Egyesült Államokban. A hamarosan magyarul is megjelenő kötet megfilmesítési jogait a Warner Bros. filmstúdió vette meg. Donna Tartt 2014-ben szerepelt a Time Magazin 100 legbefolyásosabb személyisége listán.

Anna Erelle: A dzsihád jegyese (Libri)

„A terrorszervezet mind eredményesebben működik, hála kedvenc fegyverének: a digitális propagandának. Az afgán barlangokban remeteként sínylődő tálibok divatjamúlt képe csupán szűkebb körben lelt elhivatott követőkre. A dzsihád új, 2.0-s katonáinak üzenete viszont célba talál. Az Iszlám Állam, amely ultraerőszakos videókkal árasztja el a YouTube-ot, utat nyit több ezer nyugati lelkéhez, akiket agymosásnak vet alá gyors akcióival és fenyegetéseinek beváltásával.”

Az Anna Erelle álnéven publikáló nemzetközi bestseller szerzője riportkönyvében annak próbál utánajárni, hogyan toboroz az Iszlám Állam a virtuális térben. A dzsihád jegyese több hónapos oknyomozó munkájának feszült és lebilincselő krónikája: a szerző az Iszlám Állam egyik befolyásos terroristavezérének jegyeseként egyre közelebbről vehette szemügyre a szervezet működését. Anna Erelle okos könyve segít megérteni, hogy a szélsőséges nézetek miért olyan vonzóak a nyugat-európai fiatalok számára, és az Iszlám Állam miként csábítja magához, manipulálja és formálja át a sebezhető fiatal nőket.

Potozky László: Éles (Magvető)

A kivételes írói tehetségről tanúskodó regény egy huszonéves férfi fokozatos összeroppanásának stációit mutatja be. Az egyedi hangvételű történet a mai, kallódó, huszonéves fiatalok szenvedésének kiáltványa. Az erdélyi, de ma már Budapesten élő 26 éves szerző egy generáció hangját szólaltatja meg a regényben. Az Éles bölcsészhallgató főszereplőjét 21 éves korában ismerjük meg, aki születésnapján összejön Katjéval, a prostitúcióból élő egyetemista lánnyal.

A komor hangulatú kötet lényegében a fiú és Katje ellentmondásokkal teli kapcsolatát meséli el. Viszonyuk alatt a két fiatal mindinkább elszigetelődik, magukba fordulnak, és eseménytelenül tengetik napjaikat, majd anyagi gondjaik törvénytelen útra sodorják őket: egy társkereső oldalon egy hamis profil segítségével fosztogatni kezdik a gyanútlan férfiakat. Ez viszonylagos jóléthez juttatja őket, de egy idő után lebuknak.

Lev Grossman: A varázslók (Agave Könyvek)

A TIME magazin szerzőjének 2009-ben napvilágot látott Varázslók-trilógiája hatalmas vitát váltott ki a fantasy rajongók körében: egyesek nem is tekintették fantasynek a regényt, mások szerint a trilógia lefektette a 21. századi fantasy alapköveit. A mű körül elszabaduló indulatok persze csak növelték a regény népszerűségét, ami végül óriási sikert aratott a szélesebb olvasóközönség körében, és New York Times Bestseller lett. A könyvből készült sorozat jövőre érkezik, a trailere már elkészült.

A trilógia főhőse Quentin Coldwater, aki egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója nem lesz New Yorkban. Egyetemi évei úgy telnek, mint bárki másé: barátokra tesz szert, rendszeresen lerészegedik, majd lefekszik egy lánnyal, akibe beleszeret. A szerelemmel együtt titkos tudásra tesz szert, amely örökre megváltoztatja őt. Kitűnően sajátítja el a modern varázstudományt, ám a szíve mélyén mindig is vágyott nagy kalandot és boldogságot nem kapja meg hozzá.

(Forrás: tizeslista.hu)