Jump to content

10 könyv a hideg napokra

2018. 02. 04. 14:59

Mielőtt telesírjuk a párnánkat, hogy elmúlt a nyár, hideg van, sötétben megyünk dolgozni, és sötétben érünk haza, jusson eszünkbe, hogy van egy titkos tartalékunk, amivel még a leghidegebb, legborúsabb napokat is át tudjuk vészelni. Nem kell más hozzá, mint egy pléd, egy bögre tea, és egy jó könyv. Mi most ajánlunk nektek 10-et, csak győzzetek válogatni!

Fábián Janka – Az utolsó boszorkány lánya (Libri Kiadó)
Lássuk csak, mi kell egy jó történethez? Kaland, szerelem, utazás, egy kis varázslat, és kész is van. Ha mindezt olyan olvasmányos, magával ragadó stílusban mesélik el, ahogy Fábián Janka teszi legújabb könyvében, akkor meg is van a tökéletes program egy átolvasgatott délutánhoz. Schönemann Zsófia története pont úgy ragadja magával az ember lányát, ahogy gyerekkorában a legkalandosabb királylányos mesék. Csak azóta felnőttünk, és már jobban szeretjük a boszorkányokat, mint a királylányokat.

Szabó T. Anna – Törésteszt (Magvető kiadó)
Nem, nem tudjuk, mitől működik egy párkapcsolat, néha azelőtt is értetlenül állunk, hogy miért romlik el. Azt viszont tudjuk, hogy töméntelen mennyiségű időt fordítunk rá, hogy próbáljuk megfejteni az örök titkot, ahogy ti is, ezért olykor szükségünk van némi segítségre. Annál jobb, ha az kötve-fűzve érkezik. Szabó T. Anna könyve nem szépít, nem ideologizál, cserébe segít megkönnyebbülni, hiszen másnak sem megy simán, és ha nem vagyunk egyedül, úgy mindjárt egyszerűbb egy kicsivel. 243 oldalnyi nyomtatott feloldozás, reflexió, sírás, nevetés, sírva nevetés.

Fabricius Gábor – Más bolygó (Európa Könyvkiadó)
Egyes iskolák szerint az amúgy is borongós időben vidám dolgokat kell olvasni, mások viszont azt tanítják, hogy pont ilyenkor van mód elmélkedős, odafigyelős könyvekben elmerülni, nem negyven fokban a Balaton partján. Fabricius Gábor könyve sok egyéb kérdés mellett azt a talányt próbálja megfejteni, hogy vajon mi marad az ember fiatalkori álmaiból felnőtt korára, és vajon vissza tud-e valaha is fordulni, ha egyszer rájön, hogy a gondosan megtervezett út rossz irányba visz.

Szily László – Beírás (Bookline kiadó)
Miután mindenki alaposan kielmélkedte magát, ideje egy jót röhögni, és az már szinte mindegy, hogy magunkon, vagy másokon nevetünk. Szily László könyve iskolaválasztásról, beírásról, az összes általános iskolai tagozat minden nyűgjéről szól szerethető módon. Tele van öniróniával, így függetlenül attól, hogy van-e iskoláskorú gyereked vagy nincs, rengeteget lehet röhögni rajta. Célszerű óvatosan bánni vele, mert tényleg furán fognak nézni az emberek, ha a tömegközlekedésen kezded el a viháncolást.

Rubin Eszter – Barhesz (Atheneum kiadó)
Akartál már valaha beleolvasni valaki naplójába? Belelátni a fejébe? Igen? Nagyszerű, mi is! Rubin Eszter könyvén keresztül egyenesen Kohav Virág fejébe nyersz bepillantást, ami tényleg olyan, mint egy őrült Pollock festmény. Színes, szerteágazó, és van benne minden, a családtól kezdve a szerelmen át a bánatig, arról nem beszélve, hogy mivel Virág állandóan főz, zseniális recepteket gyűjthetsz össze olvasás közben. Humor, gasztro, kultúra…mi kell még?

Rubin Eszter – Bagel (Atheneum kiadó)
Ritka, hogy egy szerzőtől két könyvet egymás után szerepeltetünk, Eszter frissen megjelent könyve egyszerűen idekívánkozik, anélkül viszont nem tudjuk szívből ajánlani, hogy ne tegyük mellé a Barheszt is, szóval nyugodtan olvasd csak gyors egymásutánban őket, úgysem fogsz tudni szabadulni tőlük. Ha a Barheszben Virág fejébe látsz bele, akkor az új köteten keresztül megismerheted az őt körülvevő embereket. Mert egy bagelezőbe mindenféle emberek betérnek, hogy a végén kiderüljön, mind nagy keresésben vannak, legyen szó hitről, szerelemről, szexről, vagy úgy általában az életről. Pont úgy, mint ti vagy mi. Olvashatjátok egymás után, vagy külön-külön is.

Donna Tartt – Az aranypinty (Park kiadó)
Könyvet olvasni, mármint könyv könyvet, nem e-bookot meg kindle-t, azért jó, mert szerencsés esetben a tárgy maga önmagában szép, és már az örömmel tölt el, hogy nézehethetjük. Donna Tartt könyvét olvasni is egy élmény lesz, ráadásul Theo Decker társaságában repülni fognak az ónosesőben ázó novemberi délutánok. Mint a jó történetek többsége ez is kicsit rólunk szól. Veszteség feldolgozás, útkeresés, megszállottság, mindez a varázslatos New Yorkban, hol a felső tízezer, hol az alvilág köreiben sodródva. Imádni fogjátok, előre szóltunk.

Ljudmila Ulickaja – Jákob lajtorjája (Magvető kiadó)
Beszéljünk a szerelemről, hát nem győzzük elégszer mondani! Vagy, ha nem beszélünk, legalább olvassunk róla. Ulickaja új könyvét majdnem annyira vártuk, mint a karácsonyt, és most, hogy itt van, nem tudunk betelni vele. 720 oldal kötve, fűzve, és azt javasoljuk, erős fekete teát főzz hozzá, mert nem fogod tudni letenni!

Kondor Vilmos – Szélhámos Budapest (Libri kiadó)
Amikor már tele a fejünk a realitásokkal, és nagyjából mindent elolvastunk a szerelemről, akkor kell azon nyomban keresni egy jó krimit, és körmünket rágva izgulni végig a történetet. Kár lenne tagadni, hogy napjaink magyar irodalmában ebben a műfajban Kondor Vilmos a legjobb, és a Szélhámos Budapesttel (mely a Budapest noir előzmény története) sem okoz csalódást. Tulajdonképpen dobjátok be mindkettőt a kosaratokba, aztán jelentsetek beteget egész hétre. Mi nem fogunk beárulni titeket!

P. G. Wodehouse – Igenis Jeeves! (Cicero Kiadó)
És, amikor már igazán mélyre mentünk a téli depresszióban, akkor kell a bevetni a nagyágyút, vagyis a békebeli, ötórai teás, monoklis, inasos, szobalányos angol humort. Ha épp nincs kedved egy Csengetett MyLord maratonhoz, nyugodtan fordulj Bertie Woosterhez és hűséges inasához Jeeveshez, garantáltan nem hagynak majd unatkozni. Wooster szerencsétlenkedik, Jeeves kihúzza a csávából, de annyira bájos, és szerethető az egész, hogy igazán sosem unjuk meg. Mrs. Lipton, hol a meggyes pitém?

(Forrás: tizdolog.hu)