Jump to content

10 könyv, amit egy ültő helyben el lehet olvasni - 2. rész

2016. 07. 27. 15:26

Sokan megfogadjuk, hogy most aztán igazán kiolvassuk a régóta félretett köteteket, majd mégiscsak új beszerzésekkel súlyosbítjuk a helyzetet. Hogy végre ne így legyen, összeszedtünk tíz klasszikust, amelyet gyorsan – kitartóak akár egyhuzamban is – el tudunk olvasni.

A Mester és Margarita: a szerző, Mihail Bulgakov halála után jelent meg, 1966-67-ben. Hasonlóan az előző kultkönyvhöz: vagy azonnal beszippant a biblikus-mágikus történet egyedi világa és nyelvezete, és akkor le sem tudod tenni, vagy soha az életben nem érsz a végére. Oldalak száma: 425.

A vonzás szabályai: Bret Easton Ellis 1987-ben megírta, milyen egyetemistaként szerelmet és szexet hajkurászni, és a helyzet azóta sem változott sokat. Erasmus-ösztöndíjasoknak naná, hogy kötelező. Oldalak száma: 360.

A parfüm: Patrick Süskind, 1985. Igazi divatregény, és mint ilyen, könnyen olvasható. Erotikus gyilkosságok történelmi környezetben: az író még időben rájött, mit lehet a legtutibban pénzzé tenni; a 2000-es évek sorozatkészítői az ő nyomában járnak. Oldalak száma: 260.

Utas és holdvilág: 1937, a könyv megjelenése óta vannak fanatikus Szerb Antal-hívők, akik bejárják a főhős olaszországi útvonalát, mintha útikalauzt vettek volna. Mondjuk sokkal inkább az énkeresésről szól a regény. Oldalak száma: 390.

A fehér király: Dragomán György 2005-ös könyvének – címe ellenére – szerencsére semmi köze nincs a Trónok harcához. Annál több a szerző ’80-as évek-beli romániai gyerekkorához és a megélt brutalitáshoz. Fajsúlyos témák és emlékezetes pillanatok követik egymást a rövid történetekben. Oldalak száma: 300.