Jump to content

10 könyv, amit egy ültő helyben el lehet olvasni - 1. rész

2016. 07. 02. 15:23

Sokan megfogadjuk, hogy most aztán igazán kiolvassuk a régóta félretett köteteket, majd mégiscsak új beszerzésekkel súlyosbítjuk a helyzetet. Hogy végre ne így legyen, összeszedtünk tíz klasszikust, amelyet gyorsan – kitartóak akár egyhuzamban is – el tudunk olvasni.

Zabhegyező: Jerome David Salinger 1951-ben kiadott hányinger érzetű beszámolója a korabeli amerikai társadalomról. Valahogy mindenki azt hiszi, hogy épp ő róla és a saját környezetéről szól. Oldalak száma: 120.

Úton: Jack Kerouac regénye. Az 1957-ben megjelentetett naiv road movie sokak hátizsákos kalandozásának lehetett ösztönzője. De a kudarcba fulladt filmfeldolgozás után is biztosak lehetünk abban, hogy a könyvet még unokáink is olvasni fogják. Oldalak száma: 320.

Három ember egy csónakban: az 1889-es könyv, Jerome Klapka Jerome tolmácsolásában, a mai brit humor egyik ősforrása. Három agglegény és egy kutya csónakázásáról szól a Temzén. Ugyannyian rühellik, mint amennyien rajonganak érte. Oldalak száma: 250.

Tajtékos napok: könnyfacsaróan szép, idóta szerelmi történet, Boris Vian francia szerző műve 1946-ból. Mindannyian várjuk Michel Gondry idei filmvariációját, de addig bőven lesz időnk elolvasni a könyvet egy vasárnap délután. Oldalak száma: 220.

Száz év magány: Gabriel García Márquez, 1967. A hol széttartó, hol kusza történetfolyam és a megjegyezhetetlen családnevek ellenére (vagy épp ezek miatt) egy adagban az igazi. Fülledt, mítoszokkal teli életérzés. Oldalak száma: 425.