Jump to content

10 nyári könyv - 3. rész

2016. 06. 14. 10:31

Mondanánk, hogy ezek a könyvek mind a strandra valók, de azt sejtjük, hogy nem mind aszalódtok a napon hétvégén. Tehát inkább azt mondjuk: nyári szellőbe, nyugágyba, kertbe fröccs mellé, délutáni alvás előtt, útitáskába bedobva mind-mind tökéletesek.

8. Gergely Ágnes – Oklahoma ezüstje
Nem klasszikus nyári limonádé, de szórakoztató lesz mindenkinek, aki szereti hallgatni/olvasni, ahogy egy vételenül szimpatikus, intelligens idős hölgy mesél. Többek között arról, hogy milyen volt Füst Milán kortársának lenni. Rövid kis történetek, afféle folytatásai Gergely Ágnes előző könyvének, ami főleg róla, az ő életéről szólt. Most felidézi mindazokat, akikkel életében együtt dolgozott, akik hatással voltak rá. Nosztalgia, és történetek egy olyan korszakból, amit mi már tényleg csak könyvekből ismerhetünk meg.

9. Kollár Klemencz László – Miért távolodnak a dolgok
Mind szeretünk korlátlan számú rosé fröccs után Kistehén koncerten ugrálni, és teli torokból kiabálni, hogy szerelmesvagyokmindennőbe, de azt már sokkal kevesebben tudjuk, hogy a frontemberkedésen túl is van egy Kollár Klemencz László, aki tök jó prózát tud írni. Ne interjúkat olvassatok, ha kíváncsiak vagytok rá. Itt van kötve-fűzve, hogy mi is jár a Cyber Gyerek fejében.

10. Michel Houellebecq – Behódolás
Azóta, hogy Párizsban kivégzeték a Charlie Hebdo szerksztőit, a fél világ ezt a könyvet várta, mert azt rebesgették, hogy a nihil élő szobra előre vetítette könyvében egy lehetséges iszlám uralom eljövetelét. Történelmi hipotézisek, és persze Houllebecq rajongók számára kötelező.