Jump to content

10 könyv, amiket nagyon várunk a könyvhéten - 2. rész

2016. 06. 07. 10:32

Indul a Könyvhét: pár napra fehér sátrak lepik el a Vörösmarty teret, és az egész fölött ott lebeg a ropogós papír, a frissen nyomott betűk, vagyis az új könyvek illata. Felsorolni sem tudjuk, hogy mi mindent olvasnánk el, ha egyszer korlátlan időt tudnánk erre fordítani, 10 könyvet most mindenesetre ajánlunk nektek, amikért egész biztos érdemes egy kis üresjáratot találni napotokban.

Rudyard Kipling – A Dzsungel könyve (Helikon kiadó)
Már most odavagyunk ezért a különleges, újrafordított kiadásért, ahol a fordítók nem csak arra törekedtek, hogy az eredeti változatba bekerült pontatlanságokat kiszedjék a szövegből, de még arra is figyeltek, hogy a szereplők nevei az eredeti kiejtéshez leginkább hasonlító formában kerüljenek be a könyvbe. Időnként hajlamosak vagyunk a klasszikusokról megfeledkezni, vagy ebben az esetben a Disney változatra hagyatkozni, úgyhogy aki kicsit elmerülne egy régi mesében, az keresse Maugli történetét a Helikon kiadó standjánál.

Závada Pál – Egy piaci nap (Magvető kiadó)
Az életnek vannak állandó kérdései, egyiknek idővel rájövünk a megfejtésére, a másik örök rejtély marad. Megint másokra pedig az örökkévalóságig keressük a választ, és hol erre, hol arra jutunk. Závada legújabb regényében a ’46-os magyarországi eseményeken keresztül próbál választ találni arra, hogy miért fordulunk egyszerre, kvázi minden átmenet nélkül egymás ellen. Miért lesz egyszer csak ellensége szomszéd a szomszédnak, akivel addig békében élt, hogy lesz ellenség azokból az emberekből, akikkel hosszú éveken keresztül jól megfértünk egymás mellett.

Térey János – Őszi hadjárat (Jelenkor kiadó)
Harminc év versei. Ezt szánja nekünk a Könyvhétre Térey János, mi pedig nagyon várjuk, hogy újra találkozhassunk az ismert és ismeretlen Térey szereplőkkel, bejárhassuk a tereit, és egyáltalán, elmerülhessünk régi és új verseiben.

Darvasi László – Taligás (Magvető kiadó)
Darvasi novellás kötetét az Isten. Haza. Csalt. imádtuk, az összes rejtélyes, megmosolyogtató, torokszorító történetével együtt. Most egy igazán nagyívű regényt kapunk tőle, melynek főhőse Taligás a könyvkereskedő, akinek küldetése van. Amolyan igazán titkos, hogy még maga sem tudja egészen mit is kell tennie. Útja mindenesetre Szegedre viszi, ahol éppen boszorkányperek zajlanak.

Lakatos István – A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot (Kolibri kiadó)
Képregény a majdnem legkisebbeknek, ádáz mosómedvékről az Emma és Tesla sorozat második kötetében. Halkan ismerjük csak be, hogy még mi is nagyon szívesen elolvasnánk. Lehet, hogy el is fogjuk!