Jump to content

10 könyv, amiket nagyon várunk a könyvhéten - 1. rész

2016. 06. 05. 10:17

Indul a Könyvhét: pár napra fehér sátrak lepik el a Vörösmarty teret, és az egész fölött ott lebeg a ropogós papír, a frissen nyomott betűk, vagyis az új könyvek illata. Felsorolni sem tudjuk, hogy mi mindent olvasnánk el, ha egyszer korlátlan időt tudnánk erre fordítani, 10 könyvet most mindenesetre ajánlunk nektek, amikért egész biztos érdemes egy kis üresjáratot találni napotokban.

Toby Litt – Halvaboncolás (ART Pop Kiadó)
Ahogy jön a nyár és közelednek a strandon, vízparton eltöltött napok, úgy érzünk egyre erősebb vágyat arra, hogy krimiket olvassunk, lehetőleg minél izgalmasabbakat. Litt kötetének kiindulópontját egy merénylet adja, melyet egy nyomozás követ, hogy kiderüljön, ki és miért akarta a feltörekvőben lévő modell, Lily halálát. A Halvaboncolást már csak azért is jószívvel ajánljuk mindenkinek, mert túl a fordulatos történeten, sokszor megmosolyogtató, szatirikus képet fest arról, milyen is az attitűdünk, ha erőszakról, testiségről, hírnévről van szó.

Agnés Martin Lugand – A boldog emberek olvasnak és kávéznak (Libri kiadó)
Tulajdonképpen ez a cím összefoglal (szinte) mindent, amit a boldog életről gondolunk. Mit tehet egy nő, ha életének két legfontosabb szereplőjét, férjét és kislányát is egyszerre veszíti el? Van-e visszaút az életbe, és ha van, merre vezet? Egy szerethető történet visszatérésről, újrakezdésről, amit nem csak kávé mellé ajánlunk.

Dunajcsik Mátyás – A szemüveges szirén (Kolibri kiadó)
Tudjuk, tudjuk, nyáron kötelezőt kell olvasni, aztán olvasónaplót írni, aztán szeptemberre jól elfelejteni az egészet. Nem állítjuk, hogy a klasszikusokat nem kell ismerni, és olvasni, de ha a vakációzó kamasz másra is vágyna, nyugodtan a kezébe lehet adni Dunajcsik Mátyás ifjúsági regényét. Elvégre ez egy történet egy kislányról, aki a szelesszirti világítótoronyban él, jazz lemezeket hallgat és még egy titokzatos idegennel is megismerkedik. Könyvre allergiás tizenéveseknek is izgalmas kaland lehet.

Tóth Krisztina – Világadapter (Magvető kiadó)
Hét évet vártunk rá, hogy egy újabb Tóth Krisztina verseskötet tarthassunk a kezünkben, és már nem is kell sokat várni, hogy elmerülhessünk a formailag játékos, tartalmilag nagyon is komoly versek világában. A kötet olyan témákkal foglalkozik, amikről mindannyian gondolunk valamit: az idő múlása, az öregedés, a távolodás ott motoszkál valahol mindenki fejében, csak nem szívesen vesszük elő őket. Pedig kénytelenek vagyunk/leszünk előbb-utóbb szembenézni velük, és ha már segítség kell hozzá, talán érdemes a ritmusos, dallamos versekhez fordulni.

Esterházy Péter – Hasnyálmirigynapló (Magvető kiadó)
Testületileg kijelenthetjük, hogy ha van, akinek a gyógyulásáért egy emberként szurkolunk, akkor az Esterházy Péter, mert Esterházy-élménye mindenkinek van, nekünk is, és egész egyszerűen elképzelhetetlennek tartjuk, hogy ne legyen közöttünk. Ameddig azonban ír, addig itt van, velünk van, és ameddig az új könyvét olvashatjuk, addig talán mindenre van remény. Nem állítjuk, hogy a Hasnyálmirigynapló könnyű olvasmány, de egy olyan világban, ahol így vagy úgy majdnem mind szembe kerülünk ezzel a betegséggel, talán nem baj, ha legalább egy könyv lapjain keresztül, farkasszemet nézünk vele.