Jump to content

3 tipp, hogy a tévézést ne a szemed bánja

2018. 11. 27. 12:50

Akkor is óvni kell szemünk épségét, ha egy éjszaka alatt tervezzük ledarálni kedvenc sorozatunk évadait. Hasznos tippeket az LG Magyarország szakértője adott.

A tévézéshez nem kell teljes sötétség

Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy hosszúra sikerült tévézős este után – főleg, ha előtte az egész napot is a számítógép monitora előtt töltöttük – szemeink szárazzá válnak, égni vagy viszketni kezdenek, látásunk elmosódottá válik, sőt, a fejünk is megfájdul.

Ilyenkor legtöbbször arról van szó, hogy túlerőltettük szemeinket, holott a szemfáradtság viszonylag egyszerűen megelőzhető volna.

Bár a moziban ahhoz szoktunk, hogy csak a vásznon pergő képek világítják be a termet, mégsem ajánlatos otthon teljes sötétségben tévézni, filmet nézni. A sötét környezet és a képernyő fényes négyszöge közötti kontraszt szemfárasztó hatású, ennek elkerülése érdekében használjunk a tévé közelében elhelyezett „hangulatvilágítást” – egy nem túl erős fényű izzót, vagy akár egy egyszerű ledszalagot.

Ezzel a megoldással nem csak a szemünket kíméljük, de a filmek is kontrasztosabbak-nak tűnnek majd, hiszen a világosabb háttérhez képest a szürkék és a feketék is mélyebbeknek látszanak.

Talán meglepő, de itt nem egy meghitt, sárgás színű hangulatfény a jó megoldás, ha-nem épp ellenkezőleg. Ahhoz, hogy színhelyesként lássuk a film képkockáit, kifejezetten hideg fényű, 6500 Kelvin színhőmérsékletű háttérvilágításra van szükség. Ez a szín-hőmérséklet ugyanis az a referenciaérték, amelyet a kijelzőgyártók és a tartalomgyár-tók egyaránt használnak.

Távolság és szünet

Fontos, hogy megfelelő távolságból nézzük a tévét, valamint legyen bármilyen izgalmas is a film, bizonyos időközönként tartsunk szünetet.

Sokféle ökölszabály látott napvilágot az elmúlt években arra vonatkozólag, mekkora is pontosan az ideális tévézési távolság. Ilyen például az az egyszerű képlet, amely szerint a képátlót kell beszorozni 2-2,5 körül értékkel, míg a kanadai optometristák szövetsége (Canadian Association of Optometrists, CAO) ennél nagyobb, a képernyőszélesség ötszörösének megfelelő távolságot javasol.

Szintén ez a szervezet tanácsolja, hogy ne csak a monitorhasználat, de a tévézés során is tartsuk be szemünk védelmében a 20-20-20-as – magyarul inkább 20-20-6-os – szabályt. Ez azt jelenti, hogy 20 percenként tartsunk 20 másodperces szünetet, amikor a képernyő helyett egy legalább 20 láb – 6 méter – távolságra lévő tárgyra fókuszálunk.

Óvakodjunk a kék fénytől

Nem kell ahhoz súlyos horrorfilmet vagy nyomasztó lélektani drámát néznünk éjszakába nyúlóan, hogy azután álmatlanul forgolódjunk és reggel kialvatlanul kászálódjunk ki az ágyból.

Ennek egyik oka lehet, hogy a képernyőket általában megvilágító LED fényforrások által kibocsátott, szabad szemmel esetleg nem is érzékelhető kék fény csökkenti az álmosságért felelős hormon, a melatonin termelését, így megzavarhatja az alvás és ébrenlét ciklusának szabályozását. (Ebből a szempontból tehát mégis megfontolandó az imént említett hideg fehér fényű háttérvilágítás alkalmazása.)

Jó hír, hogy a tévéképernyők jellemzően messze nem a legnagyobb fényerőn üzemelnek folyamatosan, továbbá a filmek – hacsak nem órákon keresztül nézünk, mondjuk egy antarktiszi természetfilmet – a színskála széles spektrumát ölelik fel.

Ez azt jelenti, hogy jóval kevesebb kék fény terheli tévézés közben a szemet annál, mint ha tableten vagy okostelefonon olvasnánk, böngésznénk.

Ha mégis aggódnánk a túlzott kékfény-terhelés miatt, vegyük lejjebb a tévéképernyő fényerejét, állítsuk melegebbre a színhőmérsékletet, illetve ha új készülék vásárlása előtt állunk, fontoljuk meg egy OLED televízió beszerzését, hiszen az OLED fényforrások 72%-al kevesebb kék fényt bocsátanak ki, mint a hagyományos LED TV-k.

(Forrás: tizeslista.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)