Jump to content

10 magyar Oscar-díjas, akikre Hollywood is büszke lehet

2018. 05. 06. 11:48

Deák Kristóf győzelme kapcsán összegyűjtöttük a legfontosabb magyar vonatkozású Oscar-díjakat.

Nem a Saul fia, de még csak nem is Szabó István Mephistója hozta meg az első magyar vonatkozású Oscar-díjat. Ami azt illeti, a magyar származású művészeknek hatalmas szerepe volt a hollywoodi álomgyár felépítésében, így nem csoda, hogy már 1934-ben díjaztak magyar származású művészt.

Az alábbi összeállításban az Oscar-díj történetének legfontosabb magyar vonatkozású győzelmeit gyűjtöttük össze egy csokorba.

1. William S. Darling

William S. Darling 1882-ben született Sándorházán a mai Románia területén, Sándorházi Vilmos Béla néven, és 1910-ben utazott el Amerikába. Látványtervezőként összesen hétszer jelölték Oscar-díjra, és háromszor meg is kapta a szobrot. Először 1934-ben a Kavalkád című filmért, ezzel pedig

ő lett az első magyar filmes, aki Oscar-díjat nyert.

Később a Bernadette dala (1944) és az Anna és a sziámi király (1947) című filmért kapott díjat. Rajta kívül később még Alexandre Trauner (A legénylakás, 1960) és Joseph Kish (A bolondok hajója, 1965) nyert ebben a kategóriában, valamint Korda Vince (lásd később).

2. Geza Herczeg

Herczeg Géza 1888-ban született Budapesten, az I. világháború alatt tudósító volt, majd Hollywoodban is dolgozott. 1937-ben ő lett az első magyar, aki átvehette a legjobb forgatókönyvért járó díjat, a Zola élete című filmért.

Magyar származású forgatókönyvíróként később még John S. Toldy, vagyis Székely János (Vágyak a viharban, 1941) és Emeric Pressburger, vagyis Pressburger Imre (49. szélességi fok, 1942) nyertek ebben a kategóriában.

3. Korda Vince

A Korda-fivérek legfiatalabb tagja festőnek készült, de később a családi hagyományokat követve ő is a filmiparban kezdett dolgozni. 1941-ben A bagdadi tolvaj látványtervezéséért kapott Oscar-díjat. Kordát ezen kívül háromszor jelölték A leghosszabb nap, A dzsungel könyve és a Lady Hamilton című filmekért.

4. Michael Curtiz

Kertész Mihály a magyar némafilm aranykorának egyik legünnepeltebb rendezője volt (csak 1918-ban például 45 filmet rendezett). A Tanácsköztársaság bukása után azonban először Bécsbe, azután Dániába, majd az Egyesült Államokba emigrált.

1944-ben a minden idők egyik legjobbjának tartott Casablancával ő lett az első magyar, aki megnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. De nem ez volt az első alkalom, hogy Kertészt díjra jelölte az Akadémia: 1939-ben például egyedülálló módon két különböző filmért, a Négy lányért és a Mocskos arcú angyalokért is jelölték.

A legjobb rendezésért a magyarok közül még Vértes Marcellt (Moulin Rouge, 1952) és George Cukort (My Fair Lady, 1964) díjazták.

5. Lukács Pál

Lukács Pál a mai napig az egyetlen magyar születésű színész, akit díjazott az Akadémia. Lukács az 1910-es és 1920-as években népszerű színházi színész volt Budapesten, 1927-ben Adolph Zukor kérésére utazott Hollywoodba, ahol egycsapásra népszerű színésszé vált. Oscar-díjat az Őrség a Rajnán című filmért kapott 1944-ben.

6. Rózsa Miklós

Rózsa Miklós zeneszerzőt 3 szoborral jutalmazták a munkájáért. Először 1945-ben kapott Oscart Alfred Hitchcock Elbűvölve című filmjéért, később a Kettős életért és a Ben Hurért kapott kapott szobrot. De ezen kívül is 10 (!) Oscarra jelölték 1941 és 1962 között.

7. Zsigmond Vilmos

A tavaly elhunyt Zsigmond Vilmos az újkori Hollywood egyik leglegendásabb operatőre. Zsigmond Magyarországon tanulta ki a szakmát, huszonévesen pedig több főiskolai társával megörökítette az 1956-os forradalom eseményeit. A szabadságharc leverése után az Egyesült Államokba emigrált. Nagy szerepe volt abban, hogy a nyugati világ filmfelvételen is láthatta a budapesti eseményeket.

1978-ban Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjéért kapta meg a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat. Ezen kívül még kétszer jelölték: 1979-ben A szarvasvadászért, 1985-ben pedig A folyó című filmért.

8. Rófusz Ferenc

Rófusz nevéhez fűződik az első ténylegesen magyar Oscar-díj,

amit valóban egy magyar produkcióért kaptunk, nem egy külföldi filmben nyújtott teljesítményért. A légy című filmje 1981-ben kapott szobrot a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában. A díjat egyébként a Hungarofilm akkori igazgatója, Dósai István vette át, Rófusz csak a Szabad Európa Rádió adásából értesült a győzelméről.

9.Szabó István

Az első egész estét magyar film, amelyet Oscar-díjjal jutalmazott az Akadémia, Szabó István Mephisto című filmje volt, nem csoda, hogy Szabó elképesztően lelkes volt az átadón. Szabónak egyébként még 3 másik filmjét is jelölték, de azok nem kaptak díjat: ez volt a Bizalom, a Redl ezredes és a Hanussen.

10. Nemes Jeles László

Harmincnégy év kellett hozzá, hogy egy magyar film megismételje ezt a bravúrt, de Nemes Jeles László Holokauszt-filmjének, a Saul fiának ez is sikerült. Nemes Jeles filmjét világszerte egyöntetű kritikai siker fogadta, de a nézőszámokat tekintve is nagyon szépen teljesített: a mai napig ez a Vajna-rendszer legnézettebb filmje.

(Forrás: kulturmozaik.hu)