Jump to content

A 15 legjobb kémfilm - 2. rész

2017. 11. 20. 13:36

A legjobb kémfilmek a hírszerző-ügynökségek, kémek világába visznek el bennünket, ahol minden rejtélyes és titokzatos. Akciók, szövevényes sztorik, verekedések, autósüldözések, nagy taktikázások, a másik fél ügynökeinek kijátszása, megtévesztése és persze a világ megmentése van napirenden rendszerint. Ugyanakkor tegyük hozzá: nem könnyű kategória a kémfilmek világa, hiszen már eleve a "műfaj" meghatározása is problémás. A Filmtress blog azokat az alkotásokat sorolja ide, melyek cselekményei a különböző országok hírszerző ügynökségeivel kapcsolatosak és amelyek központi témája az ügynökvilággal függ össze. A vígjátékok, kalandfilmek és háborús filmek közt is szép számmal akadnak "kémfilmnek" és ami fontos szabály nálunk: a Bond, Bourne illetve Hunt mozikat sem soroljuk ebbe a kategóriába. Hogy miért? Mert szerintünk a James Bond, Jason Bourne és MI sztorik ugyanúgy külön kategóriát jelentenek az akcióthrillerek közt, mint ahogyan a Star Wars filmek sem tekinthetőek szimpla sci-fi -nek.

10.Vadászat a Vörös Októberre - Hunt for Read October (1990)

Ha a hidegháború filmvilágáról esik szó, akkor ez a film kihagyhatatlan klasszikus. John McTiernan izgalmas alkotást hozott létre 1990-ben Sean Connery és Alec Baldwin kitűnő játékával. A hajdani James Bond hitelesen "hozza" az átállásra készülő szovjet tengeralattjáró-parancsnok, Marko Ramius figuráját. Az egész film pörgő, élvezetes és fordulatos. Miközben érdekes tengeralattjárós jeleneket nézhetünk, a háttérben sajátos kémjátszma zajlik, melyben a CIA azt találgatja: vajon mi a szándéka a szovjet parancsnoknak. Az IMDb ezt a filmet 7 pont fölé értékelte, 150 ezer szavazat alapján: 7,6 pontot kapott. 

9.Kémek hídja - Bridge of Spies (2015)

Steven Spielberg tavaly készült, egy Oscart érő alkotása nagy várakozásokkal került a mozikba. A téma mindenkit érdekelt és Tom Hanks -től is sokat vártunk. Aztán a végeredmény már kissé megosztotta a filmrajongókat és kritikusokat is. Egyesek szerint a "Kémek hídja" zseniális munka lett, mások inkább giccses és gyenge alkotásnak tartották. Ám akárhogyan is nézzük: kémfilm kategóriában igenis jelentősnek mondható, amit az IMDb -n 200 ezer szavazó 7,6 pontos értékelése is igazol. 

8.Kémek a sasfészekben - Where Eagles Dare (1968)

Brian G. Hutton, a "Kelly hősei" előtt két évvel színvonalas háborús filmet készített Alistair MacLean hasonló című, kiváló regényéből. A film főszerepét Richard Burton kapta, aki Clint Eastwooddal az oldalán valóban zseniálisat alakít  a filmben. A történet szerint 1944-ben a szövetségesek egy néhány fős kommandót küldenek a Bajor Alpokba, mégpedig a Schloss Adler erődjébe. Céljuk egy ott fogságban tartott amerikai tábornok kiszabadítása. Közben azonban kiderül: a szövetséges főparancsnokságon de még saját különítményükben is német kémek vannak. A film helyszíne ámulatba ejtő, a táj lenyűgöző, a Schloss Adler hihetetlen látványvilágot kölcsönöz a történethez. A sztori fordulatos, izgalmas, a színészek játéka pedig meggyőző. Az IMDb -n a film ma is 7,7 ponton áll. Listánkon az előkelő 8. helyet kapta, teljesen kiérdemelten.

7.Hazugságok hálója - Body of Lies (2008)

Aki szeretné valamennyire megérteni az amerikaiak Közel-Kelet politikáját, annak elsőrangú áttekintést ad a "Hazugságok hálója". Ridley Scott nagyszerű filmet készített ugyanis Leonardo DiCaprio és Russel Crowe főszereplésével a témáról. A történetfűzés gyors, az akciók színvonalasak és DiCaprió meggyőzően alakítja a CIA tapasztalt ügynökét. A film látványosan mutatja be az arab terrorszervetek működését és végső csattanója elgondolkodtatja a nézőt. Ugyan nem tipikus kémfilm, ám mondanivalója és üzenete miatt a listán a helye.

6.A sakál napja - Day of the Jackal (1973)

Frederick Forsyth 1970 -ben megírt világsikerű regényéből, Fred Zinnemann készített 1973-ban filmet, mely szinte azonnal szintén világsiker lett. A történet középpontjában egy titkos francia katonai szervezet áll (OAS), mely de Gaulle elnök megölésére készül, mégpedig a Sakál felbérlésével. Edward Fox és Michael Lonsdale nagyot alakít a filmben, mely a kémtörténetek kedvelőinek valódi csemege. 

(Forrás: filmtress.blog.hu)