Jump to content

A 15 legjobb kémfilm - 1. rész

2017. 11. 16. 13:33

A legjobb kémfilmek a hírszerző-ügynökségek, kémek világába visznek el bennünket, ahol minden rejtélyes és titokzatos. Akciók, szövevényes sztorik, verekedések, autósüldözések, nagy taktikázások, a másik fél ügynökeinek kijátszása, megtévesztése és persze a világ megmentése van napirenden rendszerint. Ugyanakkor tegyük hozzá: nem könnyű kategória a kémfilmek világa, hiszen már eleve a "műfaj" meghatározása is problémás. A Filmtress blog azokat az alkotásokat sorolja ide, melyek cselekményei a különböző országok hírszerző ügynökségeivel kapcsolatosak és amelyek központi témája az ügynökvilággal függ össze. A vígjátékok, kalandfilmek és háborús filmek közt is szép számmal akadnak "kémfilmnek" és ami fontos szabály nálunk: a Bond, Bourne illetve Hunt mozikat sem soroljuk ebbe a kategóriába. Hogy miért? Mert szerintünk a James Bond, Jason Bourne és MI sztorik ugyanúgy külön kategóriát jelentenek az akcióthrillerek közt, mint ahogyan a Star Wars filmek sem tekinthetőek szimpla sci-fi -nek.

15.Magas szőke férfi felemás cipőben - grand blond avec une chaussure noire (1972)

Az Yves Robert által rendezett, 1972-es francia film, Pierre Richard csetlő-botló, rekeszizmokat próbára tevően nevettető játékával, humoros oldalról közelíti meg a kémek világát. A "Magas szőke" óriási mozisiker lett a 70-es években szerte a világon. Annyira, hogy az amerikaiak 1985-ben elkészítették a történet hollywoodi feldolgozását is Tom Hanks -el, mégpedig "Magas barna férfi, felemás cipőben" címmel. Ez ugyan már nem szólt akkorát, de szintén nagy nézettséget ért el. Aki igazi kikapcsolódásra vágyik és nem idegenkedik a 70-es évek filmvilágától, illetve szereti Pierre Richard által képviselt sajátos humort, annak kifejezetten jó szórakozást ígér a film.

14.Felhők közül a nap - Shining Through (1992)

David Seltzer 1992-es romantikus kémfilmje igazi sztárcsapatot vonultat fel: Michael Douglas, Liam Neeson és Melanie Griffith szerepeltetésével. A történet a második világháborús Németországban játszódik, ahová az amerikaiak rendszeresen küldenek kémeket, mégpedig az Angliát fenyegető új fegyverek, a "maguktól repülő" rakéták, azaz a V-2 csodafegyverek tervrajzainak és bázisainak felkutatására. A történetben a Michael Douglas által megformált kémfőnök, a félig zsidó származású, viszont németül perfektül tudó csodaszép titkárnőjét, Melanie Griffirth -t küldi a III. Birodalomba, hogy egy magas rangú német tábornok (Liam Neeson) házában nevelőnőként elhelyezkedve férjen hozzá a rakéta-tervrajzokhoz. A film izgalmas és romantikus, miközben az akciójelenetek is színvonalasak. Ugyanakkor néhol a giccses túljátszás is előfordul benne. Az alkotás vitán nélkül felfér a legjobb 15 kémfilm listájára.

13.Végveszélyben - Clear and Present Danger (1994)

Harrison Ford a "Végveszélyben" forgatásakor, 52 évesen, kiváló formában, fiatalokat meghazudtoló energiával játssza el a CIA talán egyetlen becsületes és korrekt ügynökét, aki komolyan veszi feladatát: a kolumbiai drogkartellnek dolgozó, fehér-házi "belső ember" lebuktatását. Kiváló rendezés Philip Noyce -tól és nagyszerű játék Harrison Fordtól, illetve Willem Dafoe -tól. Izgalmas, fordulatos, remek kémfilm, a CIA belső világának bemutatásával. 

12.Rettegés arénája - The Sum of All Fears (2002)

A film egy olyan hátborzongató témát boncolgat, ami az egész világot foglalkoztatja: mi lesz akkor, ha egy terrorista csoport tömegpusztító fegyvert vet be egy nyugati országban, mondjuk az USA -ban?   Phil Alden Robinson rendező jó csapatot alkotott a két kiváló színésszel: Ben Affleck -kel és Morgan Freeman -nel. A végeredmény egy pörgős akciófilm lett, amit mégis a kémfilmek közé sorolhatunk a nyomozás tekervényes jellege és a CIA középpontba helyezése miatt.

11.A Bin Láden hajsza - Zero Dark Thirty (2012)

Oszáma bin Láden, az Al-Kaida nevű terrorszervezet vezetője, a 2001-es WTC elleni, 3 ezer áldozatot követelő merénylet megtervezéséért a világ legkeresettebb emberévé vált. A közrekerítéséért folyó felderítő munka 2001 őszétől egészen 2010 nyaráig tartott, amikor végre a CIA valódi nyomra bukkant. Egy kémcsoport kiderítette ugyanis (bin Laden egyik futárának nyomon-követésével) hogy az Al-Kaida első embere Észak-Pakisztánban bujkál  egy Abbotábád nevű városban (azon belül is egy hatalmas, erődszerű villában). Az USA 2011 május 2-án csapott le bin Ládenre, amikor egy Navy Seals egység helikopterekkel bejutott a városba és lelőtte a terrorista vezért. A sztoriból Kathryn Bigelow rendezett kitűnő filmet 2012-ben, a gyönyörű Jessica Chastain főszereplésével. Az alkotás életszerű, érdekes és akciódús lett, hűen visszaadva a nyomozás nehézségeit. A filmet az IMDb -n 220 ezer szavazó 7,4 pontra értékelte. A Filmtress szerint azonban 8-at is megérdemel.

(Forrás: filmtress.blog.hu)