Jump to content

5 film, amit látnod kell januárban

2016. 12. 31. 16:51

Új év, új kezdetek: nem pihennek a stúdiók, nem pihennek a forgalmazók sem, és mielőtt beköszönt az Oscar-szezon, még gyorsan megszórnak minket könnyed szórakozást nyújtó filmekkel, hogy segítsenek feledni a hosszú, hideg éjszakákat. Januárban gengszternek állhatunk, megjárhatjuk a végtelen űrt, pontot tehetünk a zombiapokalipszis végére, hősködhetünk a kínai Nagy Falon, és Xander Cage mellett a fizika törvényeinek is fittyet hányhatunk. Ezeket a filmeket kell látni januárban!

5. xXx: Újra akcióban

Hazai bemutató: 2017. január 19.

15 év után Vin Diesel ismét visszatér Xander Cage bőrébe. Ha esetleg nem rémlene, ki ő: Xander Cage egy extrém sportokat űző autótolvajból lett szuperkém, aki a fizika törvényeinek fittyet hányó, őrült módszereivel világhódító figuráknak tett keresztbe. Szülőatyja modern riválist akart vele teremteni James Bondnak, ám a filmből végül mégsem lett franchise, leginkább azért nem, mert az akkoriban még igencsak válogatós Diesel nem kért a második részből, melyben anno Ice Cube próbálta folytatni azt, amit drabálisabb kollégája elkezdett. Ezek az idők azonban úgy tűnik, elmúltak, az 50. életévét taposó Diesel ugyanis újra hadrendbe vágja magát, hogy veszélynek és logikának fittyet hányva lendüljön akcióba.

Az önkéntes száműzetésből visszatérő Cage a beszédes nevű Pandora szelencéjét veszi üldözőbe, amely szimplán csak a világ legveszélyesebb fegyvere, és jelenleg egy Xiang nevű rosszfiú kezében van. Az X-ek megütköznek egymással, és közben hol a dzsungelben síelnek, hol az óceán felszínén motoroznak, szóval mindent megtesznek annak érdekében, hogy valami olyat produkáljanak, amit akciófilmben még nem láttunk.

És hogy mit várunk a filmtől? Ezek után leginkább azt, hogy egy pillanatra se fogja vissza magát. Diesel mellett Samuel L. Jackson, Donnie Yen, Ruby Rose, mi több, első filmszerepében még a brazil futballcsillag Neymar is szélesen vigyorogva osztogatja majd a maflásokat a logikának. Az a minimum.

4. A Kaptár: Utolsó fejezet

Hazai bemutató: 2017. január 26.

A Resident Evil-játékok alapján készült A Kaptár-sorozat soha nem éles eszéről és sokkoló fordulatairól volt híres - hacsak azt nem vesszük fordulatnak, hogy egy hat filmje prosperáló franchise-ról van szó. Mindenesetre - ahogy azt a cím is sugallja - elérkeztünk az utolsó fejezethez, melyben a Milla Jovovich által megformált Alice utoljára száll szembe a zombik hadával, no meg az értük felelős Umbrella Corp. sötét irányítóival.

Szóval többé-kevésbé ugyanazt kapjuk, mint mindig: tökéletes sminket, szexi rucikat és egy rakat túlvilági hátsót szétrúgott állapotban. A záró részt ismét Paul W.S. Anderson dirigálja, és a filmnek az az érdekessége, hogy amolyan best of válogatás lesz: visszaköszönnek benne az első rész laza, emberkockázó lézerei, lesz gépágyús zombi-ritkítás, és az immáron mindenféle természetfeletti erővel bíró Alice-nak egyszerre gyűlik meg a baja Albert Weskerrel és dr. Alexander Isaac-szel. Nem kérdés, ki marad a végén talpon.

És hogy mit várunk a filmtől? Dicső búcsút. Anderson és Jovovich adjon bele apait-anyait, és repüljön le a fejünk a konstans zombihenttől. Nem mondhatjátok, hogy különösen nagy igényeink vannak...

3. Utazók

Hazai bemutató: 2017. január 12.

Hozzánk csak januárban érkezik meg Jennifer Lawrence és Chris Pratt közös sci-fi románca, amit ugyan a külföldi kritikusok alaposan szétcincáltak, de mi továbbra is nagy erőkkel várjuk, már csak a téma miatt is. A film két utazóról szól, akik egy kolonizáló hajó fedélzetén több ezer útitársukkal egy új világ felé tartanak, csakhogy a cél elérése előtt 90 évvel évvel felébrednek, és nem tudnak visszaaludni. De talán nem is baj, hogy magukhoz tértek, ugyanis a hajón egyre több minden kezd elromolni, és csak ők ketten akadályozhatják meg a katasztrófát.

A Kódjátszma Oscar-jelölt rendezője, Mortem Tyldum új filmjével ígért romantikát és kalandot, humort és látványt, izgalmakat és drámát, szóval az Utazók igazi ünnepi filmnek tűnik, melyben korunk két legfelkapottabb sztárja osztozik a vásznon.

És hogy mit várunk a filmtől? Hogy a címszereplőket szállító űrhajóval ellentétben ne romoljon el. Sírni, nevetni és ámuldozni szeretnénk, mint általában a moziban.

2. A Nagy Fal

Hazai bemutató: 2017. január 5.

Jobb lesz, ha vigyázó szemeinket Kínára vetjük, ugyanis immáron nem csupán ők delegálnak színészeket nagy formátumú amerikai produkciókba, hanem ők hívnak meg hollywoodi sztárokat saját gyártású filmekbe. Az egyik első ilyen fecskét pedig nem más rendezte, mint a nemzeti kincsnek számító Zhang Yimou, kinek nevéhez olyan klasszikusok köthetők, mint a Hős és A repülő tőrök klánja, nem mellesleg a 2008-as pekingi olimpia nyitóünnepségét is ő vezényelte le. Most pedig minden idők legdrágább kínai produkciójával jelentkezik a főszerepben Matt Damonnal.

A film sztorija szerint a kínai Nagy Fal nem északi nomád hordák ellen nyújt védelmet, hanem rettenetes szörnyek rohamával szemben, melyek hatvan évente egyszer megpróbálnak betörni Kínába, hogy ott mérhetetlen mészárlást rendezzenek. És épp akkor készülnek újabb invázióra, mikor három európai vándor keveredik a falhoz. Miközben a szörnyek minden eddiginél nagyobb számban jelennek meg, hogy végre áttörjék a falat, talán pont a kívülállók lesznek azok, akik képesek lesznek megálljt parancsolni nekik.

És hogy mit várunk a filmtől? Hogy a látványvilág izmos lesz, ahhoz nem is férhet kétség, de szeretnénk, ha mindehhez a Yimou-tól megszokott szenvedély és fantázia is társulna.

1. Az éjszaka törvénye

Hazai bemutató: 2017. január 26.

Negyedik rendezésével Ben Affleck visszatér kedvenc városába, Bostonba, ám ezúttal egészen a szesztilalomig repül vissza, hogy nyakig merüljön a szervezett bűnözés világába. A film Dennis Lehane, a Viharsziget és a Titokzatos folyó írójának gengszterregénye alapján készült: maga Affleck adaptálta vászonra, és szokásához híven a főszerepet is saját magára osztotta.

A történet középpontjában egy nagyra vágyó törvényenkívüli van, aki az alkoholtilalmat meglovagolva birodalmat épít magának, és semmitől sem riad vissza közben. De mint mindig, ezért nagy árat kell fizetnie: barátok, családtagok fordulnak ellene, míg el nem jut arra a szintre, hogy már senkiben sem mer megbízni.

És hogy mit várunk a filmtől? Lehane és Affleck neve már önmagában is garancia lehet arra, hogy a filmtől ne csupán kirakatfigurákat és a szokásos közhelyeket várhassuk, hanem valami olyat is kapjunk a forrongó húszas évekről, amit eddig filmvásznon még nem láthattunk.

(Forrás: tizeslista.hu)