Jump to content

A 15 legjobb kémfilm - 3. rész

2016. 11. 28. 13:39

A legjobb kémfilmek a hírszerző-ügynökségek, kémek világába visznek el bennünket, ahol minden rejtélyes és titokzatos. Akciók, szövevényes sztorik, verekedések, autósüldözések, nagy taktikázások, a másik fél ügynökeinek kijátszása, megtévesztése és persze a világ megmentése van napirenden rendszerint. Ugyanakkor tegyük hozzá: nem könnyű kategória a kémfilmek világa, hiszen már eleve a "műfaj" meghatározása is problémás. A Filmtress blog azokat az alkotásokat sorolja ide, melyek cselekményei a különböző országok hírszerző ügynökségeivel kapcsolatosak és amelyek központi témája az ügynökvilággal függ össze. A vígjátékok, kalandfilmek és háborús filmek közt is szép számmal akadnak "kémfilmnek" és ami fontos szabály nálunk: a Bond, Bourne illetve Hunt mozikat sem soroljuk ebbe a kategóriába. Hogy miért? Mert szerintünk a James Bond, Jason Bourne és MI sztorik ugyanúgy külön kategóriát jelentenek az akcióthrillerek közt, mint ahogyan a Star Wars filmek sem tekinthetőek szimpla sci-fi -nek.

5.True Lies - Két tűz között (1994)

A Terminátor filmek atyjaként világhírűvé vált James Cameron épp 10 évvel "A halálosztó" elkészítése után újabb Schwarzenegger mozival rukkolt elő: ez lett a Tue Lies. Az IMDb -n 7,2 pontot bezsebelt akciófilm azért kerülhetett a kémfilmek közé, mert témáját és főszereplőit illetően a kémvilágot idézi meg. A sztori egyszerű, a kivitelezés viszont stílusos, hiszen elegánsan ötvözi a vígjátéki elemeket az akciókat. A film főhőse, Harry Tasker (Schwarzenegger) az USA legkomolyabb hírszerző alakulatánál, az Omega csoportnál dolgozik. Miközben egy veszélyes arab terrorista, Alim Abu Aziz (Art Malik) után nyomoz - aki mellesleg egy atombombát készül felrobbantani Amerikában - felmerül benne a gyanú, hogy valódi munkájáról mit sem tudó felesége (Jamie Lee Curtis) megcsalja őt. Innentől egyszerre láthatunk egy zseniális vígjátékot és egy izgalmas akcióthrillert a gyönyörű Tia Carrere színre-lépésével. A True Lies 5. helyezést és 8 -as értékelést kapott tőlünk. 

4.A keselyű 3 napja - Three Days of the Condor (1975)

Sydney Pollack, Robert Redford és Faye Dunaway hihetetlenül ütős csapatot alkottak 1975-ben a "Keselyű három napja" elkészítésekor. A filmben alig 39 éves, vagyis fénykorában lévő Redford egy speciális ügynököt alakít, aki rejtélyek sokaságával találja magát szemközt mikor váratlanul megölik kollégáit. A film izgalmas, fordulatos és érdekes bepillantást nyújt a 70-es évek ügynökvilágába. Listánkon negyedik helyezését elsősorban Redford és Dunaway játéka, illetve a különleges történet indokolja. 

3.Kémjátszma - Spy Game (2001)

 

Brad Pitt, Robert Redforddal  egy filmben? Szinte garantált a siker. És valóban jó kis mozit hoztak össze Tony Scott rendező szakavatott "kezei alatt". Scott egyébként olyan híres filmek rendezője volt mint az Utolsó cserkész, Revans, Mint a villám, Az utolsó esély, A közellenség, Deja Vu, Hajsza a föld alatt és a Prometheus. (Mondjuk a Prometheussal producerként pont mellényúlt, de a Kémjátszma tényleg jó lett.) A film mozgalmas, fordulatos, hiteles látványvilágot nyújt és a két sztár nagyot alakít benne. Muir ügynök (Robert Redford) a kémkedésben megöregedett "vén róka" betanítja a 30 évvel fiatalabb Bishopot (Brad Pitt), miközben kapcsolatuk szinte barátivá válik. Aztán egyszer csak az ifjú kém-tanítvány bajba kerül, mikor a kínaiak elfogják, börtönbe vetik és kivégzésére készülnek. Muirnak döntenie kell: segít e, és ha igen hogyan? Bishopnak ugyanis nagy szüksége lenne rá, mert a kormány sorsága hagyja. Izgalmas film, valódi kémtörténet két nagyszerű színésszel.

2.Tű a szénakazalban - Eye of the Needle (1981)

A kémtörténetek egyik nagy klasszikusa Ken Follett 1978 -ban megírt kiváló regényével lett világhírű és Richard Marquand rendezésében vált a filmtörténet egyik kiemelkedő alkotásává. A főszerepet az akkoriban 46 éves Donald Sutherland játssza, aki mesterien jeleníti meg a gátlástalan és vérprofi náci kémet. A "tű" fedőnéven dolgozó ügynöknek a normandiai partraszállás helyéről kell információkat gyűjtenie Angliában, ám az elhárítás a nyomában van és hajótörést is szenved egy skóciai kis szigeten. A történet érdekes, a film pedig méltó Follett zsenialitásához. Listánk ezüstérmese nem is lehet más, mint a Tű a szénakazalban. 

1.Nincs kiút - No Way Out (1987)

A Nincs kiút Roger Donaldson méltatlanul elfeledett alkotása, mely azonban a kémfilmek legjobbja. A Kevin Costner, Gene Hackman és a gyönyörű Sean Young főszereplésével készült mű bepillantást enged a hidegháborús idők különleges kémvilágába, miközben olyan fordulatokat tartogat, melyekbe szinte beleszédül a néző. Nagyon jó rendezés, hiteles alakítások, sodró, lendületes tempó jellemzik a filmet, óriási csattanóval a végén. Bár az IMDb csak 7,1 ponttal jutalmazta, nálunk kiérdemelte a 8,5 -ös értékelést. 

(Forrás: filmtress.blog.hu)