Jump to content

10 filmes remake, amit látnod kell - 1. rész

2016. 07. 03. 15:34

Gengszteres klasszikus, csavaros tolvajos, akciódús extrém sportolós: sorra vettünk 10 remek remake-et, amik közül akár az ejtőzős karácsonyi napokra is válogathattok.

A sebhelyesarcú (1983) / Eredeti: A sebhelyesarcú (1932)
A második film annyira kiváló remake lett, hogy valójában beárnyékolja az 1932-ben készült eredeti verziót, amely Chicagóban játszódik a szesztilalom idején, ki mással, mint Al Capone-val a középpontban. Az új változatban Al Pacino Tony Montana szerepében élete egyik legmeggyőzőbb alakítását hozta, mint kokain szippantó, indulatos kubai gengszter, aki Miami legnagyobb drogbárójává kapaszkodik fel, mielőtt aztán hatalmasat bukik. A maffiafilmek alapdarabja, igazi klasszikus.

Ocean’s eleven – Tripla vagy semmi (2001) / Eredeti: A dicső tizenegy (1960)
Steven Soderbergh hatalmas kasszasikere egy 1960-as RatPack remake volt, amelyben egy csapat második világháborús veterán egyszerre akar több kaszinót kirabolni. Soderbergh bölcsen választotta ki szereplőit a remake-hez, Brad Pitt vagy épp George Clooney olyan óriásokat tudtak helyettesíteni, mint Frank Sinatra és Dean Martin.

Holtpont (2015) / Eredeti: Holtpont (1991)
A szilveszterkor moziba kerülő filmet az 1991-es Holtpont ihlette, amelyben Keanu Reeves és Patrick Swayze játszották a főszerepeket. A rendező Ericson Core szerint az újragondolt változatban tiszteletben tartják az eredeti felvetéseket és témákat, viszont a fizikai korlátok feszegetésével olyan szintre emelik a filmet, amely 25 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. A történet túlmutat a szörfös fenegyerekek „végtelen nyarán” a kaliforniai tengerparton: a 11 országban és 4 kontinensen forgatott történet bepillantást enged abba, mit jelent ma extrém sportolónak lenni. Nincs CGI, csak világhírű extrém sportolók elképesztő mutatványai.

A Thomas Crown-ügy (1999) / Eredeti: A Thomas Crown-ügy (1968)
Az eredeti A Thomas Crown-ügy egy unatkozó milliomosról szólt – Steve McQueennel a főszerepben – aki egy bankot szeretett volna kirabolni csakis azért, mert semmi más kihívás nem maradt számára. A remake-ben egy Monet festményt próbál megszerezni milliomosunk. Elég nehéz szerethetővé tenni egy olyan karaktert, aki tele van pénzzel, és csak szórakozásból lopja el mások pénzét, de szerencsére az új verzióban Pierce Brosnan sármjával még egy ilyen bűnözőt is szimpatikussá tud tenni. Az újragondolt változat valamivel több pozitív kritikát kapott, mint az eredeti, ami elég lenyűgöző eredmény egy klasszikus újraforgatásánál.

Az olasz meló (2003) / Eredeti: Az olasz meló (1969)
Habár a 2003-as krimisre sikeredett remake nem közelíti meg az eredeti angol vígjátékot, mi nagyon szerettük, nem utolsó sorban a szereplőgárda és a helyszínek miatt. A történet egy csoport tolvajt követ nyomon, akik bosszút akarnak állni egyik áruló társukon és vissza akarják szerezni a (tőlük is) ellopott aranyat. A remake a szórakoztató akciójelenetek miatt jogosan nyerte el a kritikusok dicséretét, azoknak pedig mindenképpen ajánlott, akik szeretik a Mini Coopereket és az autós üldözéseket.