Jump to content

6 egészségesnek hitt berögződés, amiről érdemes leszokni - 2.rész

2021. 03. 26. 12:31

Mindnyájan bedőlünk nekik, egyszerűen azért, mert lépten, nyomon beléjük botlunk. Ha nem a tömegközlekedésen köszön szembe a hirdetőtáblán, akkor valahol olvassuk, vagy épp az egyik egészségtudatos barátnőnk mesél róla lelkesen. Így hát, miért ne hinnénk hatékonyságukban?

 

Gluténmentes étrend

Szintén egy életmódbeli tévhit került a listára. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a világ lakosságának hatvan százaléka akkor is puffadástól szenved, ha nem fogyaszt búzából készült ételt vagy lisztet. Tehát a gluténnak semmi köze a rossz emésztéshez, így a diéta is felesleges, hacsak nem vagy lisztérzékeny.

Multivitaminok

Elérkeztünk a legmegosztóbb közhiedelemig. Egy 2011-es kutatás, ami 39 ezer, huszonöt évesnél idősebb nőt vizsgált, arról számolt be, hogy azok a nők, akik multivitaminokat szedtek, korábban haltak meg, mint azok, akik nem. A multivitamin ellen a szakértők azért tiltakoznak, mert nem csak a szükséges vitaminokat tartalmazza, hanem olyan mesterséges összetevőket, amelyek károsak a szervezetre. A tanulmány azt is kimondja, hogy minden olyan vitamint képesek vagyunk pótolni természetes úton, a kiegyensúlyozott étrenddel, amit a multivitaminnal kellene helyettesíteni.

Mikró

A mikrohullámú sütő népszerűsége az elmúlt időszakban újra töretlen, ám volt jó pár év, amikor különböző rémhírek megtépázták hírnevét. Többen azzal vádolták a mikrókat, hogy egészségkárosító hatásúak, és a melegítés során az ételek elvesztik tápanyagtartalmukat.

Ez hamis feltételezés. A mikrohullámú sütő rezgéseit az ételek elnyelik, de nem magukba zárják, mert az azonnal átalakul hővé, ezáltal melegítve azt. Ráadásul, mivel gyorsabban és energiatakarékosabban készíthető benne étel, így az alapanyagok vitamintartalma magasabb lesz, mintha sütőben készült volna az adott fogás.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)