Jump to content

Hét érdekesség, amit biztosan nem tudott eddig a Photoshopról

2021. 02. 19. 21:05

Az első Adobe Photoshop 1990. február 19-én jelent meg. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az azóta eltelt években a program megváltoztatta a képszerkesztés világát.

Természetesen már az Adobe Photoshop 1.0 előtt is léteztek a képek manipulálására alkalmas szoftverek, mégis ez a program rövid időn belül annyira népszerűvé vált, hogy gyakorlatilag mindenki fejében a Photoshop az alapértelmezett képszerkesztő program.

Abban az időben jelent meg, amikor a számítógépes kép- és kiadványszerkesztés éppen kezdett szélesebb körben is elterjedni. A különböző kiadók, reklámcégek az egyszerű működése miatt gyorsan elkezdték a képek szerkesztésére és retusálására használni a Photoshopot. A fényképészek kezébe is új lehetőségeket adott, hiszen a programmal minden korábbinál könnyebben tudták módosítani az elkészült képeiket – ez utóbbi azóta persze számtalan vita tárgya.

A születésnapos program tiszteletére összegyűjtöttünk néhány érdekességet a Photoshopról:

1. Az eredeti neve Display volt

A Photoshop története néhány évvel azelőtt kezdődött, hogy az Adobe megvásárolta volna. A program alapötlete két testvér, John Knoll és Thomas Knoll nevéhez fűződik. Kezdetben a programot nem is Photoshopnak hívták, mivel eredetileg csak megjeleníteni tudta a képeket, ráadásul csak fekete-fehérben, és a Display nevet kapta. Az angol szó fordítása főnévként kijelző, képernyő vagy igeként mutat, bemutat. Így már érthető, hogy miért választották kezdekben a program nevének. Később aztán a program funkciói bővültek, és ezért a neve is megváltozott.

2. Az első Photoshoppal készült képen a program alkotójának felesége látható

John Knoll készítette az első programmal manipulált képet, az 1987-es felvételen a későbbi felesége látható. A fotótörténeti képen a hölgy félmeztelenül, háttal ül Bora Bora tengerpartján. A feleség elmondása szerint csodás időszak volt számukra ez, aznap kérte meg a kezét John Knoll, aki valószínűleg ezért adta később szerényen a képnek azt a címet, hogy Jennifer a paradicsomban.

Ebben a videóban a Photoshop megalkotója egy korai verziót mutat be. Látható a felvételen a híres tengerparton készült kép is. Aki használja a program valamelyik mai változatát, annak igazi időutazás lehet a régi menürendszer felépítése.

3. A jelenlegi program több ezerszer nagyobb az első verziónál

A Photoshop legújabb kiadásai két gigabyte-nál is nagyobbak, a legelső változat viszont még ráfért egy 800 kilobyte-os kislemezre. Ezt az adattároló meghajtót napjainkban már szinte sehol nem használják, a program 2021-es verziója nagyjából 2500 ilyen lemezre férnének rá.

 
(Forrás: tizeslista.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)