Jump to content

Csökkentsd a fűtésszámlád, növeld a meleget öt lépésben otthon

2020. 10. 26. 12:00

Most, hogy megérkezett a tél, és a mínuszokat is bőkezűen osztogatja télanyó, a fűtésrendszernek sem marad sok ideje a pihenésre. Ha nem szeretnél többet fizetni, de melegebbre vágysz, akkor az alábbi lakás melegen tartó tippek neked szólnak!

A fűtésoptimalizálás költségemelkedés nélkül nehezen kivitelezhető dolog, viszont vannak apró trükkök, hogy mégis melegebb legyen otthonodban anélkül, hogy az látványosan mutatkozna a hó végi csekken.

Az első dolog, amivel melegebbé varázsolhatod a szobát, hogyha nem engeded ki az ablakon a fűtést. A legtöbb üvegfelület csakúgy szippantja ki a lakásból a meleget. Minél nagyobb négyzetméternyi területet foglalnak el az ablakok, annál nagyobb hőveszteséggel kell számolni. Egy hőérzékelő-kamerával készült vizsgálatból kiderült, hogy 50-100 watt/négyzetméter ez a mennyiség.

A hőveszteséget úgy lehet legegyszerűbben minimalizálni, ha elhúzzuk éjszakára a sötétítőt, sőt akkor is, ha nem vagyunk otthon. Kevesebb hő képes ezáltal kiszökni.

Szintén hőszigetelő megoldás, ha beborítod falaid. Már egyetlen poszter vagy festmény képes +1°C fokkal növelni a hőmérsékletet. Ha falad tapétázva van, akkor sokkal nagyobb előnnyel indulsz, mint azok, akiknek festett falaik vannak.

A képek, fotók, festmények és egyéb dísztárgyak mellett a tükrök is hasonlóan jól szigetelik a hőmérsékletet, hála fénytörő képességüknek.

Az ablakok és a falak mellett a bejárati ajtó is ludas, ugyanis a rosszul szigetelt, vagy üvegtáblás példányok 2-3 °C fokkal is hűsíthetik a lakást. A megoldás? Próbáld elállni a hideg útját szivaccsal, s minden egyéb eszközzel, ami képes egy kicsit felfogni a hideget.

A bútorok elhelyezkedése is sokat nyom a latba, ugyanis a rosszul elrendezett kanapé, ágy vagy szekrény egyszerűen felfogja a fűtést. A legjobb ilyenkor, ha kiszabadítod a fűtőtestet, és máris 1-2°C fokkal melegebb lesz a szobában.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)