Jump to content

5 dolog, amit tudni kell az endometriózisról

2020. 09. 30. 15:30

Egyre több nő érintett a fájdalmas, és kellemetlen problémáról, mégis a legalapvetőbb tudnivalókkal sokan nincsenek tisztában. Te mit tudsz róla?

Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, a név a latin endometrium szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövet megnevezése. Az endometriózis a fájdalmas menstruáció egyik leggyakoribb szervi oka. A betegség fő tünetei a hasi fájdalom és a meddőség. A diagnosztikájában a hasüreg laparoszkópos vizsgálatának van meghatározó szerepe.

Leggyakoribb tünete az alhasra lokalizálódó, visszatérő kismedencei fájdalom. Ez magában foglalja a krónikus kismedencei fájdalmat, a fájdalmas menstruációt, a fájdalmas közösülést és a menstruációk alatti fájdalmas székürítést is.

A panaszok sokszor a menstruációs ciklusnak megfelelően változnak, a vérzés időpontjában a legkellemetlenebbek. Noha többnyire a menstruációs fájdalom a legintenzívebb, fájdalom jelentkezhet az ovulációkor, vizelet vagy széklet ürítéskor, a kialakuló összenövések következtében, vagy fizikai aktivitás során. Érdekes megfigyelés, hogy a betegre jellemző fájdalmas területek és a sebészileg talált elváltozások helyzete között nincs szignifikáns összefüggés.

Az endometriózis meglehetősen gyakori betegség, becslések szerint a nők 6-10 százalékában előfordul, prevalenciáját a termékeny nőkben 0,5-5 százaléknak, míg az infertilis nők esetében 25-40 százalék körülinek tartják.

5 dolog, amit tudnod kell róla!

Nagyon nehéz diagnosztizálni, mivel hasonló tüneteket produkál, mint a hagyományos menstruáció, csak éppen ez sokkal, de sokkal intenzívebb. Sok orvos, még mindig csak a menstruációra fogja a dolgot, így a betegség kezeletlen marad.

Szintén nehezíti a helyzetet, hogy az esetek közel negyedében tünetmentesen „lappang” a szervezetben. Viszont ennek is vannak fázisai. Ha az ember hagyja elburjánozni a kór, és nem kezelteti, meddőség lehet a vége.

A klasszikus értelembe vett gyógyulásról nem lehet beszélni, mert ez krónikus betegség, így míg világ a világ jelen lesz a nő életében. Kezelni többféle módon lehet. A szövetek műtéti úton való eltávolításából, a hormonális gyógyszeres kezelésig. Ezen kívül számos alternatív mód ismert, például speciális tornák, diéták, stb.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)