Jump to content

Öt dolog, amitől szellemileg és mentálisan is erősebb leszel

2020. 08. 21. 16:05

Néha a legegyszerűbb az lenne, ha sebeinket nyalogatva bekuporodnánk a sarokba és könnyeinket nyeldesve várnánk, míg a helyzet jobb nem lesz. A változás, azonban nem jön magától, tenni kell érte. Így jobb, ha felvértezzük magunkat, mert a legapróbb lépések hozzák a legnagyobb átalakulásokat.

A sikerhez, a krízis túléléséhez, a nehézségekkel való megküzdéshez szükség van önmagunkra, egy stabil, strapabíró agyra, tehát egy erős mentális hozzáállásra. Ahhoz hogy kikecmeregjünk a legmélyebb gödrökből hatalmas akaraterőre és kitartásra lesz szükség, amihez az első lépések az alábbiak szerint vezetnek.

Maradj koncentrált

Nagyon sokat segít, ha sikerül egy dologra összepontosítani. A csapongó gondolatok nem csak a munkahelyeden, de a nap hátralevő részében is megnehezítik az teendőidet. Így ha képtelen vagy kordában tartani őket, legalább igyekezd a pozitív irányba terelni őket. Minél többször bukkannak fel, és annál többször váltod át őket pozitív dologgá, a legközelebbi alkalmakkor már nem is lesznek annyira nyomasztóak. A negatív gondolatok nem segítenek, csak még mélyebbre rántanak.

Kódolt újra magad

A rossz lelkiállapot, az állandó tipródás a rossz beidegződések számlájára írható. Az ember az évek alatt kialakítja a saját megküzdési mechanizmusát, ami ideig-óráig jól működik, de minden életszakasz újabb problémákat hoz, amihez újfajta stratégia kell.

Változtass a dolgokon és csináld úgy, ahogy eddig még soha. Meríts mások példájából, és próbáld alkalmazni a saját helyzetedben. Nehéz lesz, iszonyatosan nehéz, az első időkben megkérdőjelezed majd saját, új felfogásod, de hidd el hosszú távon hasznodra válik.

Ne gondnokozz

Egyszerűen csak ne agyalj. Nem segít. Ha állandóan azon az egy, frusztráló kérdésen töröd a fejed azon fogod magad kapni, hogy a szabadidődben képtelen vagy mással foglalkozni, sőt még a barátaidnak is állandóan arról  mesélsz majd, ezzel pedig a saját csapdádba esel, és teljesen behálóz a dolog. Egyszerűen lélegezz fel, és zárd el az agyadba, ha elég erős vagy hozzá később, meg fogod tudni oldani.

Kontroll

Kordában tartani az érzelmeket? Lehet, csak kőkemény elhatározás kell. Lesz, amikor nem fog menni, de muszáj. Főképp akkor maradj fókuszált, ha döntés előtt állsz, mert a csapongó érzelmek gátolhatják a helyes döntést.

Fogadd el magad

Van, amin már nem lehet változtatni, akkor pedig mért okolnád és ostoroznád magad? Az élet szép, és napsütötte, néha jönnek a felhők, de próbálj meg mindig a felhők közt megbúvó napsugarát észrevenni, és egyszer csak azt veszed majd észre, hogy újra kiderült az ég.

(Forrás: biokalauz.co.hu;tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)